IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катастрофата на еднорозите

Пониженията на оценките на едни от най-популярните стартъпи кара инвеститорите да мислят дали не се насочваме към дотком балон 2.0

21:43 | 27.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията за електронни цигари Juul Labs, която някога се класираше на второ място след WeWork по оценка, обяви по-рано този месец, че съкращава около 16% от служителите си. Най-големият ѝ инвеститор сви стойността ѝ с около 14 млрд. долара, след като компанията премахна най-добре продавания си продукт заради регулаторни проблеми.

“На всеки няколко години се случва нещо, което е като удар по главата за хората”, коментира Епщайн. “Въздействието на WeWork на фондовите пазари е материално. Видях го в реално време”.

На срещи на фирми за рисков капитал през последните два месеца някои партньори са изразили притесненията си за това как ще си върнат инвестициите, твърдят инвеститори. Броят на американските IPO-та спадна с повече от една трета от второто до третото тримесечие на тази година според Renaissance Capital.

Броят на рундовете за набиране на капитал от т.нар. стартъпи еднорози (тези, които са оценени на 1 млрд. долара и повече) и средната доларова стойност на тези рундове, е спаднала с една трета тази година до най-ниското си ниво от второто тримесечие на 2018 г., сочат данни на PitchBook. В случаите, в които инвеститорите са избрали да наложат по-стриктен контрол или по-големи искания от компаниите, ефектът е бил бърз.

Базираната в Сан Франциско Lime беше принудена да се фокусира върху излизането на печалба в градовете, след като похарчи доста капитал, появи се още конкуренция, а регулаторните предизвикателства предизвикаха толкова много инвеститорски скептицизъм, че последният кръг на финансиране на компанията, който беше затворен през първото тримесечие на тази година, отне около два пъти повече време от планираното от директорите, твърди източник, запознат с въпроса.

Lime успя да постигне рентабилност на някои пазари, отчасти като направи тротинетките си по-издръжливи, а поправката им - по-бърза, допълва източникът. Сега Lime отново набира капитал, като търси няколкостотин милиона долара до декември или януари, твърди той. Lime твърди, че очаква да излезе на печалба на коригирана база, като се изключат някои разходи, през 2020 г.

Виталий Катсенелсон, главен изпълнителен директор на Ivestment Management Associates, свързва сегашния момент на корекции на интернет акциите с този отпреди две десетилетия.

“Намираме се дотком балон 2.0, но не се случва на публичните, а на частните пазари”, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още