IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните акции приключват най-добрата си година от 2009 г. насам

Производителите на чипове и Apple са сред лидерите в технологичния сегмент в S&P 500

19:46 | 27.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Възходът на 5G

На пазара на чипове Lam и KLA се възползват от тенденция, която включва Apple, но се пренася към по-широкия пазар на мобилни устройства. Докато светът се подготвя за високоскоростните 5G мрежи, производителите правят все повече свързани устройства, което означава и повече микропроцесори.

За да отговорят на търсенето, големите производители на чипове като Intel, Samsung и Taiwan Semiconductor Manudacturing (TSMC) увеличават разходите си за оборудване от топ доставчици. Lam и KLA постигнаха споразумение за сливането си през 2015 г. в рамките на сделка за 10,6 млрд. долара, но се отказаха от плановете си заради антитръстови притеснения. Сега Lam приключва една от най-добрите си години от 2003 г. насам, а KLA се радва на най-голямото си годишно рали от 1999 г.

“Вероятно навлизаме в десетилетие на по-голяма експанзия на индустрията за чипове, докато приложенията се развиват извън персоналните компютри, телефоните и таблетите”, пише Уестън Туиг, анализатор в KeyBank Capital Markets.

Отвъд потребителските устройства технологичната група в S&P 500 печели и от продължаващото насочване към облака. Подкрепена от растежа на облачната си инфраструктура Azure и приложенията в Office 365, Microsoft записва 56% ръст тази година, което доведе до 1,2 трлн. долара пазарна капитализация. По последния показател компанията е на второ място след Apple (1,29 трлн. долара) сред американските гиганти.

Adobe и Autodesk, две компании, които през последните години се насочиха от традиционния софтуер към облачния, се радват на над 43% повишение на стойността на акциите, а ServiceNow, доставчик на облачни IT услуги, миналия месец се присъедини към S&P 500 и бележи 61% повишение на борсата.

Кой е на червено?

DXC Technology е компанията с най-голям спад в индекса и показва колко трудно е за някои компании да се адаптират към облачната вълна, която заля пазара. Компанията, създадена преди две години от обединяването на корпоративните услуги на Hewlett-Packard  и Computer Sciences Corp., бележи 30% спад на цената на акциите си тази година, след като преживя срив с такъв размер в рамките само на ден през август.

При представянето на финансовия си отчет DXC разкри разочароващи приходи от продажби и прогноза за печалбата, която отразява влошаването на аутсорсинг бизнеса на компанията и проблеми с разходите заради наследения бизнес с традиционни центрове за данни.

Но само седем от 70-те участници в индекса ще завършат годината на червено. С настъпването на 2020 г. остава натискът за показване на резултати, особено от компаниите с най-голям растеж.

Като се имат предвид несигурностите около търговията с Китай, световната икономика и изборите в САЩ през ноември, през следващата година технологичните бикове ще видят дали инерцията, набрана от индустрията, ще устои на всички макропрепятствия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още