IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ant Group и враговете на Си Дзинпин

Властите в Китай са провели мащабно разследване, от което е станало ясно, че IPO-то на Ant би помогнало на част от съперниците на лидера

19:01 | 17.02.21 г. 1
<p>
	Джак Ма<em>. Снимка:&nbsp;Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Джак Ма. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Beijing Jingguan е вписана като един от 16-те инвеститори, които са предоставили общо 29,1 млрд. юана, или около 4,5 млрд. долара, на Ant през 2016 г. Освен това се е присъединила към друга група от фондове, които са инвестирали 21,8 млрд. юана в Ant през 2018 г. Двете инвестиции са дали на Beijing Jingguan дял от близо 1% в компанията, сочи проспектът на Ant. Това прави фирмата един от десетте основни акционери във финтех гиганта. Проспектът не споменава връзката между Boyu и Beijing Jingguan.

Дзян и другите инвеститори в Ant, споменати в стратията, са отказали да коментират.

Друг акционер, който изплува от редицата инвестиционни инструменти, е Beijing Zhaode Investment Group. Тя е контролирана от Ли Ботан, зет на Дзя, бившият член на Постоянния комитет към Политбюро, който има силни връзки с Дзян Дзъмин.

Сред китайския бизнес и политически елит Ли е най-известен с това, че през 2009 г. е помогнал за създаването на Maotai Club. Става дума за частен клуб в близост до Забранения град в Пекин, в който през последните години са се събирали наследниците на китайските лидери и техните покровители.

След като пое управлението в края на 2012 г. Си насочи гнева си към корупцията в партията и историите за пищни банкети и хареми с любовници, които превърнаха китайците в циници. Събития като тези, провеждани в Maotai Club, са смятани от лидерите за вредни за партията.

Същевременно Си няма особен интерес от това IPO-то на Ant да донесе още средства на замесените в него, твърдят източници. За лидера това може само да увеличи разликите в доходите и да навреди на инициативата му за намаляване на бедността.

От години видът иновации, които Ма вкарваше в китайската икономика, отговаряха на целите на властите за превръщането на Китай в технологична сила. През последните години Alibaba се насочи към изчислителните облаци и изкуствения интелект – две области, смятани за ключови за бъдещето на Китай.

През 2014 г. имаше известно недоволство сред управляващите заради решението на Ма да листне Alibaba в Ню Йорк, но политическата среда все още беше подкрепяща.

През 2015 г. това се промени. Китайските фондови пазари се сринаха, след като забавянето на икономиката предизвика пазарен бум, финансиран чрез дълг. През годините след това политическото махало се измести в полза на държавния сектор.

Така Ма планира да листне Ant На новия технологично ориентиран STAR Market в Шанхай, както и на пазара в Хонконг, в опит да угоди на висшето ръководство, твърдят източници, запознати с компанията. STAR Market е разработен по заповед на Си, за да създаде китайски фондов пазар на технологични фирми, който да се конкурира с Nasdaq.

Това не успя да намали притесненията на правителството за плановете на милиардера.

Сега Ant ще бъде преструктурирана най-вече като финансова фирма, подчинена на новите капиталови изисквания, които се прилагат и за банките.

Очаква се ключовите акционери, висши мениджъри и директори на Ant да бъдат проверени от финансовите регулатори, които ще се фокусират върху проверка на тяхната квалификация и източниците на капитал.

Източник, запознатът със случая, твърди, че ще е нужно повече време за завършване преструктурирането на Ant.

“Дали компанията ще възроди плана за IPO или не, не стои в дневния ред на правителството в момента“, допълва един от представителите на властта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
IQ96
преди 3 години
Размерът има значение. Всъщност Си е прав, байгън от финансисти/мошеници, които нищо не правят, а само местят некви пари и останалите ДГД.Както казваше Лий Якока, всички сме равни, ама има едни дето са по. Отнасяше се за адвокатите, които нищо полезно не правят, освен че знаят всички "врътки" и вратички (понякога и неволно допуснати от законотворците)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още