IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ant Group и враговете на Си Дзинпин

Властите в Китай са провели мащабно разследване, от което е станало ясно, че IPO-то на Ant би помогнало на част от съперниците на лидера

19:01 | 17.02.21 г. 1
<p>
	Джак Ма<em>. Снимка:&nbsp;Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Джак Ма. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Когато в края на миналата година китайският лидер Си Дзинпин спря първичното публично предлагане на Ant Group, мотивите му изглеждаха ясни. Той беше притеснен, че Ant носи риск за финансовата система и беше бесен на основателя на компанията Джак Ма заради критиките му към емблематичната кампания за засилване на контрола над финансовия сектор.

Имало е и друга съществена причина, твърдят над 10 китайски представители на властта и правителствени съветници – нарастващото недоволство на Пекин към сложната структура на собствеността на Ant и хората, които е трябвало да спечелят най-много от IPO-то, което имаше шанса да е най-голямото в света до този момент, пише Wall Street Journal.

В седмиците преди финтех гигантът да стане публичен, досега неспоменавано никъде разследване на правителството е установило, че проспектът за IPO на Ant крие сложността на собствеността на фирмата, допълват източниците, запознати с разследването. Зад купищата непрозрачни инвестиционни звена, които притежават дялове във фирмата, се крие група от добре свързани китайски влиятелни личности, включително такива, които имат връзки с политически фамилии, представляващи предизвикателство за президента Си и вътрешния му кръг.

Тези личности, заедно с Ма и висшите мениджъри на Ant, е трябвало да получат милиарди долари от листването, което щеше да оцени компанията на над 300 млрд. долара.

През осемте си години като президент Си отстрани много от своите съперници и властта му в момента е сравнима с тази на Мао Дзедун. Инициативите му включваха кампании срещу корупцията, спекулациите с недвижими имоти и други високорискови финансови дейности. Си използва антикорупционната си кампания, за да се насочи както към действителната корупция, така и да засили собствената си власт. Планът за IPO на Ant включва възнаграждения и трупане на богатство, за каквото Си отдавна недоволства.

Говорител на Ant твърди, че подробностите за акционерната структура на Ant са напълно разкрити в проспекта на групата и в публичната ѝ бизнес регистрация.

Преди разследването регулаторите в централната банка се тревожеха за бизнес модела на Ant. Компанията притежава приложението за мобилни разплащания Alipay, което се ползва от над 1 млрд. души. То дава на Ant масиви от поребителски данни за навиците за харчене, за заемите и историята на плащания на сметки и заеми, което компанията използва, за да изгради гигант в сферата на финансовите услуги.

Тя е дала заеми на близо половин милиард души, управлява най-големия фонд на паричния пазар в страната и продава десетки други финансови продукти. Но не трябваше да следва строгата регулация и капиталовите изисквания, които важат за търговските банки. Тя генерира печалба от трансакциите, докато държавните банки осигуряват по-голямата част от финансирането и поемат по-големия риск.

„От една страна, имате куп хора, които потенциално ще се сдобият голямо богатство“, коментира един от източниците, запознат с въпроса. „От друга страна, голяма част от риска е прехвърлена към държавата“.

В реч от края на октомври Ма остро разкритикува регулаторите в страната за правила, които според него са ненужни и възпират технологичните иновации. Той    вбеси представители на финансовите институции към правителството, част от които присъстваха на място.

Последна актуализация: 01:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
IQ96
преди 3 години
Размерът има значение. Всъщност Си е прав, байгън от финансисти/мошеници, които нищо не правят, а само местят некви пари и останалите ДГД.Както казваше Лий Якока, всички сме равни, ама има едни дето са по. Отнасяше се за адвокатите, които нищо полезно не правят, освен че знаят всички "врътки" и вратички (понякога и неволно допуснати от законотворците)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още