IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ant Group и враговете на Си Дзинпин

Властите в Китай са провели мащабно разследване, от което е станало ясно, че IPO-то на Ant би помогнало на част от съперниците на лидера

19:01 | 17.02.21 г. 1
<p>
	Джак Ма<em>. Снимка:&nbsp;Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Джак Ма. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Публичният шамар на регулаторните правомощия на държавата, комбиниран с разследването на структурата на собствеността на Ant, което е започнало още преди речта на Ма, са в основата на решението на Си да спре IPO-то на Ant и да принуди компанията да намали кредитирането и други финансови услуги, коментират източници.

Същевременно Си е започнал кампания за налагане на контрол на технологичната сфера в Китай като цяло, така че да попречи на големи фирми като Ant да използват размера си и масивите си от потребителски данни, за да използват антиконкурентни практики.

Ходовете подсказват, че след години на управление с лека ръка на технологичните предприемачи, Си налага по-големи изисквания, които са съобразени с политическите приоритети на деня.

Съмненията

Някои от инвеститорите в Ant и начинът, по който са структурирани техните дялове, са предизвикали съмнения, когато регулаторите са се впуснали в детайлно разглеждане на проспекта, допълват източниците.

Една от тях е Boyu Capital, фирма за дялово инвестиране, основана отчасти от Дзян Джъчън, внук на бившия китайски лидер Дзян Дзъмин. Много от съюзниците на Дзян бяха премахнати от антикорупционната кампания на Си, макар че той остава зад кулисите.

Друг акционер с връзки с Дзян, част от т.нар. „Шанхайска фракция“, е група, водена от зетя на Дзян Цинлин, бивш член на Постоянния комитет на Политбюро – висшия ешелон на Комунистическата партия.

Други акционери, които се смятат за проблемни, включват предприемач в областта на недвижимите имоти, който се е възползвал от схеми за взаимно кредитиране години по-рано – схеми, които са довели до това десетки инвеститори да загубят спестяванията си, като са фалирали, допълват източниците.

Връзката на Ма с Дзян Джъчън, който е учил в Харвард, датира от годините, в които Ма разширяваше бизнеса на Alibaba Group Holding – онлайн гиганта, който е източник на неговото богатство и го направи един от най-богатите хора в Китай. Това е и компанията, от която в крайна сметка се роди Ant Group.

През 2012 г. по-младият Дзян, известен още като Алвин, е помогнал на Ма да договори сделка за покупката на половината от дела на Yahoo в Alibaba. Консорциум от инвеститори, включващ Boyu, China Investment Copr. и звената за дялово инвестиране на China Development Bank и Citic Group (всички със силни политически връзки), финансира част от нужните 7,1 млрд. долара. Близо 5-процентния дял, който консорциумът получи в замяна, повиши стойността си, когато компанията се листна на борсата в Ню Йорк две години по-късно.

Boyu се превърна в един от ранните инвеститори в Ant през 2016 г., макар че по това време това се случи по по-заобиколен начин. Базата ѝ в Хонконг е била проблемна тогава, когато китайските регулатори ограничиха външната собственост върху платежните услуги – основната част на бизнеса с Ant.

Според търговски записи, разгледани от WSJ, Boyu първо е създала дъщерно дружество в Шанхай, което е инвестирало в базирана в Шанхай инвестиционна фирма. Тази фирма след това е инвестирала в компанията за дялови инвестиции Beijing Jingguan Investment Center, която в замяна е купила дял в Ant.

Последна актуализация: 01:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
IQ96
преди 3 години
Размерът има значение. Всъщност Си е прав, байгън от финансисти/мошеници, които нищо не правят, а само местят некви пари и останалите ДГД.Както казваше Лий Якока, всички сме равни, ама има едни дето са по. Отнасяше се за адвокатите, които нищо полезно не правят, освен че знаят всички "врътки" и вратички (понякога и неволно допуснати от законотворците)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още