IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин лично е взел решението за спирането на IPO-то на Ant Group

Според източници от китайските власти президентът се е намесил сериозно в казуса след критиките на Джак Ма

11:23 | 13.11.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Китайският президент Си Дзинпин лично е взел решението да се спре първичното публично предлагане на Ant Group, което се очертаваше да бъде най-голямото в света. Това се е случило, след като контролиращият акционер в компанията Джак Ма е вбесил държавните лидери, твърдят представители на китайските власти, запознати с въпроса и цитирани от Wall Street Journal.

Упрекът на Ма е бил кулминацията на годините напрегнати отношения между най-известния предприемач в Китай и правителството, притеснено от влиянието и бързия растеж на гиганта в дигиталните разплащания, контролиран от него.

Си, от своя страна, показва все по-малка толерантност към големите частни бизнеси, които трупат капитал и влияние, смятайки, че те оспорват както неговото управление, така и стабилността, която е особено желана от Комунистическата партия.

В реч на 24 октомври, преди гигантът във финансовите технологии да се насочи официално към борсата, Ма цитира думи на Си в рамките на изказване, в което висши държавни служители видяха опит за подобряване на собствения имидж и опетняване на имиджа на регулаторите, твърдят още източниците.

На събитието в Шанхай Ма, който е най-богатият човек в страната, цитира думите на Си: „Успехът не трябва да идва от мен“. Технологичният лидер заяви, че иска да помогне за решаването на финансовите проблеми на Китай чрез иновации. Ма откровено критикува все по-строгите финансови регулации като ограничаващи развитието на технологиите – част от дългогодишната битка между Ant и регулаторите.

Си, който е прочел правителствени доклади за речта, както и други лидери от страната са били много ядосани, твърди високопоставен източник, запознат с решението. Си е наредил на регулаторите да разследват и да спрат първичното публично предлагане, което доведе до поредица от събития за спирането на IPO-то на 3 ноември. Инвеститорите от цял свят вече се бяха ангажирали да платят над 34 млрд. долара за акции от Ant. Не е ясно дали Си или друг представител на властите е предложил спирането на листването.

Ant отказва да коментира, а Ма не бе открит за коментар. Информационната служба на Държавния съвет – китайският кабинет, не е отговорил на запитванията за коментар.

Откакто Си пое властта в края на 2012 г., правителството поде действия срещу част от най-големите частни конгломерати в държавата. Лидерът на Dalian Wanda Group Уан Дзиенлин, който някога беше най-богатият човек в Китай, и У Сяохуей от Anbang Insurance Group са сред изявените предприемачи, които се изправиха пред репресии от страна на правителството.

„Си не се интересува дали си стигнал до някой от тези списъци на богаташите, или не“, твърди представител на китайските власти. „Това, от което той се интересува, е дали след като станете богат, ще приведете интересите си в съответствие с държавните интереси", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
евала... тоя ход е добър. капитала НЕ трябва да е над държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
евала... тоя ход е добър. капитала НЕ трябва да е над държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Едно е да го гледаш оттук, съвсем друго е да отидеш и да живееш там 3 месеца. Китай се занимава с най-големия повсеместен шпионаж в света и това, което се пуска да се вижда отвън отразява единствено ПР-ът на режима и това, което той иска вие да си мислите.Който е ходил в Китай знае каква е истинската картинка само на 1-2 пресечки от лъскавите, красивите и широкопоказвани шарени богати улици. Нашенците техноспециалисти там въпреки сносното заплащане обикалят навсякъде да търсят цигари за по 4-5 юана кутията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
Shanghai Bund By Night (Nanjing Road to The Bund) China Walking Tourhttps://***.youtube.com/watch?v=uuEdf1jOtdUя погледни хората ве охлюфф аз кат ги гледам как са потъпкани и "смазани от режима" напрао майкатaa си ебaлoo. Да виждаш некъде да има разбити пльочки кат Витошка или Славейков там ??! ..... Да веее eббaa и у демократите измислени .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
чайниците така го тъпчат народа си, че почнаха да взимат х50 000 годишно а наще такава демокрация им дадоа че ни стопиа с 4 млн. вече .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 9
bgMan
преди 3 години
Тва дето го разправяш за САЩ го слушам повече от 2 години точно за Китай от колегите дето постоянно ги пращат там на ротационен принцип. Към всяка наша група има прикрепен офицер от ДС на Китай. Китайските власт тъпчат народа си като насекоми, а образованите и богатите са малка прослойка на фона на около 1,5 милиарда общо население.Така че едва ли има нещо капиталистическо в САЩ, което другарят Си Дзин Пин коронавирусодарителятЪ да не е наложил на китайците, даже доста по-брутално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
тва ми прилича ана алабалистика от сорта на " - Путин каза един кво си и взе еднолично решение за 145 млн. ей така на маса с водка, ..... а Чайника ский ква е сила зима си еднолично решение за 1.6 млрд. турбо инжекция ..... Тия Тъпанастоpо напрао тупчт тъпомеpа от секъде у последните години, естествен IQ ускорител в обратна посока бате .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
pinoccio
преди 3 години
Не става въпрос за критика, а за влияние. Разбира се, че е недопустимо капиталът да взема връх над държавата. Виждаме какво се случва в САЩ - отиваш на доктор за една настинка, ако изобщо можеш да си го позволиш, и даваш няколко хиляди за това, че са ти дали сироп за кашлица. Целият им конструкт е такъв - шепа милиардери и всички останали са като Том Сойер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
bgMan
преди 3 години
Ем така е.В новият глобален световен ред никой няма право да критикува Другарят Първи. Няма значение кой крив, кой прав и къде е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още