IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Джак Ма се превърна от символ на китайския потенциал в заплаха?

Очакванията за дебюта на Ant Group на борсата бяха големи, но нещата не протекоха по план

19:29 | 08.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Тази седмица трябваше да направи Джак Ма отново най-богатият човек в Китай, а дебютът на борсата на неговата компания Ant Group беше предвиден като най-големия в историята. Нещата обаче не протекоха според плана, пише BBC.

Очакваше се Ant да се листне на борсите в Хонконг и Шанхай в четвъртък, като първичното публично предлагане на компанията беше оценено на 34,4 милиарда долара, пише Bloomberg TV Bulgaria. 

Вместо това листването беше отменено в последния момент от китайските финансови регулатори.

Някои анализатори виждат в хода усилие от страна на Пекин да окаже натиск върху компанията, която става твърде мощна и чийто лидер е все по-отявлен.

Как обаче Ма - човекът, който превърна Alibaba в символ на китайския потенциал и нарастващата технологична сила на страната, се оказа заплаха?

Ма си навлече гнева на китайските държавни служители по време на конференция през миналия месец, в рамките на която сравни доминирания от държавата банков сектор в Китай със “заложна къща” и се оплака от липсата на иновации.

Ма е израснал в Ханджоу, имал е трудности в училище и два пъти се е провалял на приемните изпити за университет. Когато на по-късен етап се е опитал да си намери работа, той е бил отхвърлен от десетки работодатели. Ма е кандидатствал в Харвардския университет десет пъти, но така и не е бил приет.

Вероятно най-известната част от биографията на Ма е кандидатурата му за работа в KFC, като на по-късен етап той открива, че още 24 души са кандидатствали с него, но Ма е единственият, който не е получил работата.

Ма преминава изпит за университета от третия път и е приет в колеж за учители. В рамките на няколко години след това той работи като учител по английски.

След провал на съвместно интернет дружество Ма основава Alibaba през 1999 г. със заем от 60 хиляди долара. Alibaba обаче жъне огромен успех, като се превръща в доминиращ гигант за електронна търговия в Китай и набира 21,8 милиарда долара от първоначална продажба на акции през 2014 г. Ма формално се оттегли от Alibaba през миналата година.

Очакванията за дебюта на Ant бяха големи. Най-известната услуга на компанията Alipay стартира като платформа за плащания в Alibaba. Тя е важна част за растежа на Alibaba, тъй като позволява на потребителите да се чувстват по-сигурни, когато пазаруват онлайн.

Продължението на материала четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още