IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин - злата мащеха на китайските технологични компании

Властите в Китай решиха да ограничат листванията в чужбина и подеха сериозни реформи в ущърб на местните гиганти като Alibaba и Tencent

17:15 | 28.12.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Опасенията, свързани с IPO-тата, достигнаха пика си в края на октомври, когато източници на Bloomberg разкриха, че китайските регулатори са поискали от топ мениджърите на компанията за споделени пътувания Didi Global да изготвят план за свалянето ѝ от щатските борси. През декември делистването стана факт, а компанията се насочи към борсата в Хонконг.

Но технологичното капсулиране на Китай не се ограничава само дотук. Страната има амбиции да става все по-независима в сфери като производството на чипове и изкуствения интелект. Първото се оказа доста по-трудно през тази година, защото глобалният дефицит на полупроводници удари и азиатската страна. Наложи ѝ се да внася чипове за стотици милиарди, но това в никакъв случай не означава, че Пекин е готов да спре с плановете. Тя иска да настигне Съединените щати и Тайван в развитието на индустрията си за чипове, но засега доминацията на външните компании е твърде голяма.

Американските санкции, които покосиха бизнеса със смартфони и този с чипове на Huawei, ограничиха достъпа до важни инструменти и оборудване, нужни за производството на полупроводници. А както изглежда, Джо Байдън няма намерение да отстъпи от позициите на предшественика си Доналд Тръмп по този въпрос. Дори се чуват призиви за налагане на санкции и върху други китайски компании, включително върху Honor, която Huawei продаде, за да я спаси от ограниченията.

Години наред за никого не беше тайна, че Пекин налага цензура на онлайн съдържанието. Това накара редица американски компании да напуснат страната, да спрат услугите си там или дори да не се опитват да навлязат. Това даде път за развитие на местните играчи, но днес пътят им не е осеян с цветя и фанфари вече не се чуват. Пекин е решил да си върне изцяло контрола. А колкото по-голяма е една компания и колкото повече чуждестранни инвеститори има тя, толкова по-трудно е изпълнението на тази задача.

Затова китайските власти не се спират пред нищо и фактът, че една компания е от Китай, не означава, че е предпазена от строги регулации.

Но докато Alibaba, Tencent, Weibo и други понасяха удари, конкурентите на Huawei, родени на местния пазар, процъфтяха. Xiaomi, Oppo, RealMe си проправят все повече път извън границите на Китай. Въпросът е дали и колко Пекин ще иска да контролира действията им през следващите години.

Но от всичко, което виждаме, хватката около китайският технологичен сектор се затяга, а Пекин не изглежда готов скоро да я разхлаби. От негов добър приятел през годините, той се превърна в тяхна зла мащеха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Не знам що очаквате някой да ви харесва или симпатизира когато си врете гагата навсякъде където не ви е работа. Само санкции, ограничения и презрение към такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Не си вра гагата само във вашите обратни паради. За другото - като вятъра....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Отнова става въпрос за Китай бе русофилче жалкоо. Не си ври гагата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Вашингтон не е мащеха, даже няма да съдят Москва, че прави свои неща вместо да внася техни. Или май пък ще ги съди а, лицемери?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още