fallback

Мъск отново ходи по тънък лед в отношенията си със SEC

Милиардерът не е обявил коректно новината за дела си в Twitter и това може да му навлече още неприятности

23:00 | 06.04.22 г. 1

Наруши ли отново Илон Мъск американските закони за ценните книжа?

Бивши служители и професори, занимаващи се с ценни книжа, твърдят, че главният изпълнителен директор на Tesla може да е пропуснал ключов краен срок за разкриване на информация и да е подал грешни документи, когато е придобил 9% от Twitter – социална мрежа, редовно използвана от милиардера. Някои смятат, че регулатори като Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) биха се възползвали от всяка възможност, за да се опитат да накажат Мъск за други негови пропуски, пише в анализ на Ройтерс.

В понеделник Илон Мъск разкри, че е купил дял от 9,2% от Twitter, което го прави най-големият акционер в микроблогинг платформата. Новината предизвика 27% ръст на стойността на акциите на компанията същия ден. В документи до регулаторите се посочва, че 14 март 2022 г. е датата, на която се е случило събитието и което трябва да бъде разкрито пред властите.

Законът за ценните книжа на САЩ изисква обявяване на подобни ходове в рамките на 10 дни след придобиването на 5% от дадена компания, а в случая на Мъск крайният срок от 10 дни е бил на 24 март. По-късно обявяване може да доведе до гражданска санкция до 207 183 долара според Урска Великоня, професор по право в Юридическия център на Университета в Джорджтаун.

Това не е особено силен финансов удар за Мъск – най-богатият човек в света с нетно богатство от 302 млрд. долара според Forbes. Но Комисията по ценните книжа и фондовите борси може да разгледа твърденията за пазарна манипулация във връзка с покупката на акции в Twitter и да поиска по-строги санкции в рамките на настоящо разследване за продажбите му на акции от Tesla, твърдят експерти.

„Всъщност това не е сива заона. Той го е придобил и не е подал документи в рамките на 10 дни. Това е нарушение“, коментира Адам С. Причард, професор по право в Университета Мичиган.

В допълнение Мъск е подал формуляр „13G” за разкриване на информация за инвеститори, които планират да държат акциите си пасивно, въпреки че във вторник се оказа, че ще заеме място в борда на директорите, за да прокара някои промени в компанията.

Това означава, че е трябвало да подаде формуляра „13D”, ползван от активисти инвеститори и директори, които могат да вляят върху управлението и политиките за емитиране, посочват няколко адвокати.

Елизър Клайн, съпредседател на глобалната Група за активизъм на акционерите в Schulte Roth & Zabel, коментира, че това, че Мъск е използвал 13G формата не е било правилно и че това може да се окаже причина регулаторите трябва да разгледат въпроса.

Във вторник Мъск промени по-ранните си документи и подаде 13D формата, за да отчете промяната в статуса си към активен инвеститор.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси вече разследва Мъск за туит от 6 ноември 2021 г., в който той пита последователите си дали трябва да продаде 10% дял от Tesla.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
fallback