IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск отново ходи по тънък лед в отношенията си със SEC

Милиардерът не е обявил коректно новината за дела си в Twitter и това може да му навлече още неприятности

23:00 | 06.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Мъск също така е обвързан със споразумение със SEC от 2018 г., което изисква той да получава предварително одобрение за някои от туитовете му, след като преди време той написа в социалната мрежа, че има „осигурено финансиране“, за да свали Tesla от борсата. SEC заяви, че с тези си думи той е заблудил инвеститорите.

Милиардерът твърди, че SEC го тормози в опит да го накаже за критиките му към правителството и се бори да анулира споразумението.

Причард коментира, че SEC може „да каже на съда, че той е редивист, нарушител на законите за ценните книжа и трябва да бъде третиран строго“.

Комисията и Tesla не са отговори на запитванията за коментар.

Акциите на производителя на електромобили завършиха търговията във вторник с 4,7% понижение на стойността.

„Истински рискове“

Мъск също така е отправил коментари за Twitter след покупката, но преди да разкрие дела си в компанията.

На 25 март той публикува анкета, гласяща: „Свободата на словото е от съществено значение за функционирането на демокрацията. Вярвате ли, че Twitter стриктно се придържа към този принцип?“

Ден по-късно Мъск сподели, че „сериозно обмисля“ възможността за изграждането на нова социална мрежа.

„Мъск поема истински рискове тук“, коментира Великонджа. „Мъск играе игра със служителите на SEC, казвайки: „Спрете ме, ако можете“.

„Подозирам, че SEC дълго и упорито ще търси дали може да повдигне обвинения за манипулация заедно с неподаване на документи“, допълва тя.

Напоследък Мъск е доста критичен към Twitter и политиките ѝ, като обвинява компанията, че не се придържа към принципите на свободата на словото.

„Възможно е публикациите му в социалните мрежи за потенциални алтернативи на Twitter да бъдат разглеждани в светлината на досега неразкрития му дял като форма на пазарна манипулация за въздействие върху цената на акциите, но да се докаже това изглежда трудно“, коментира Хауърд Фишър, бивш съветник в SEC и партньор в адвокатстка кантора Moses & Singer. „Фактът, че разкриването на неговия дял доведе до покачване на цената, което увеличи стойността на дела на Мъск, е нещо, което SEC може да проучи“.

Стойността на книжата на Twitter расте от средата на март, когато Мъск е придобил дела си. Той беше оценен на 2,4 млрд. долара при затварянето на борсата на 14 март, но нарасна до 3,7 млрд. долара в края на борсовия ден в понеделник. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Той тоз сигурно и негр,ите бие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още