IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск става част от управителния съвет на Twitter

Новината бе обявена само ден, след като основателят на Tesla се оказа най-големият акционер в социалната мрежа

18:06 | 05.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Twitter обяви, че Илон Мъск става част от управителния съвет на компанията - ден, след като разкри, че основателят на Tesla е най-големият акционер в социалната мрежа, съобщава Bloomberg.

Мястото му в борда слага край на възможността Мъск да придобие Twitter, тъй като собствеността му се ограничава до 14,9%, докато е член на управителния съвет, сочат документи, подадени до Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) във вторник. В момента той притежава 9,2% от компанията. Акциите на Twitter скочиха със 7%, когато пазарът в Ню Йорк започна работа.

Мъск е един от най-известните потребители на Twitter и редовно си създава проблеми в платформата. В момента той се опитва да сложи край на сделка от 2018 г. със SEC, която контролира съдържанието, публикувано от него в Twitter.

Главният изпълнителен директор на Twitter Параг Агравал каза в туит, че е „развълнуван“ за това, че Мъск е част от борда. „Освен че силно вярва в услугата, той е и силен неин критик, което е точно това, от което се нуждаем в Twitter и в управителния съвет, за да ни направи по-силни в дългосрочен план“.

Макар че не е ясно какви точно са намеренията на Мъск към Twitter, засега резултатът от неговото обвързване е положителен за компанията, чиито акции се сринаха от рекорда им през 2021 г., след като инвеститорите се отдръпнаха от комбинацията от висока оценка и потенциално разочароващ ръст на броя на потребителите. Акциите обаче повишиха стойността си с 27% в понеделник.

„Това бе приятелски ход от страна на борда на Twitter да приеме Мъск с отворени обятия, тъй като очевидно пасивен залог е само началото на неговата намеса в Twitter”, пише анализаторът на Wedbush Securities Дан Айвс в коментар към инвеститорите. „Присъединяването на Мъск към Twitter ще доведе до редица стратегически инициативи, които могат да включват различни краткосрочни и дългосрочни възможности извън компанията, която все още изпитва трудности в конкуренцията при социалните медии“.

Twitter често бе осмивана, че избира в управителния си съвет членове, които рядко публикуват туитове. Мъск, от своя страна, често влиза в сблъсъци с коментарите си в платформата.

В понеделник вечерта Мъск попита чрез анкета потребителите на Twitter дали искат да имат бутон за редакция. В отговор на анкетата Агравал написа също в Twitter, че последствията от нея ще бъдат важни, като всъщност повтори думи, които Мъск беше използвал в по-ранна публикация за спазването на принципите на свободата на словото в Twitter. „Моля, гласувайте внимателно", каза той.

Съоснователят на Twitter Джак Дорси се оттегли като главен изпълнителен директор миналата година и ще остане в борда, докато изтече мандатът му тази година. Дорси, който е приятел на Мъск, написа в туит, че е „много щастлив“, че основателят на Tesla става част от управителния съвет. Мандатът на Мъск в борда на Twitter ще изтече на годишната среща през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още