IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стивън Тейлър: „Умните“ часовници и гривни са голям мотор за IT индустрията

Лидерът при смартфоните Samsung тества реакциите на пазара с Tizen, но засега продължава да разчита основно на Android

08:13 | 06.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стивън Тейлър: &quot;Носимите устройства&quot; <span style="font-size: 12px;">ще са един от моторите за нас. Това е обещаващ пазар. <em>Снимка: Investor.bg</em></span></p>

Стивън Тейлър: "Носимите устройства" ще са един от моторите за нас. Това е обещаващ пазар. Снимка: Investor.bg

- Samsung планира да насърчи ръста си с други продукти. В какви сегменти ще са те?

В най-различни сектори. Например в сектора на т. нар. wearable devices (аксесоари, включващи в себе си компютър или електронна технология). Голям потенциал имат домакинските устройства, както и таблетите, преди всичко за корпорациите, за професионалните потребители, които всеки ден работят с компютри. Голям потенциал виждаме в новите, иновативни хладилници и перални, тъй като в момента потребителите ги преоткриват. Не на последно място – залагаме и на фотоапаратите. Според нас потребителите искат да споделят снимките си, а ние имаме най-доброто решение за тях. Така че подобряваме и качеството на снимките.

- Споменахте т. нар. wearable devices. Представихте няколко нови продукта тук. Разкажете малко повече за този сектор.

Това ще е един от моторите за нас. Това е обещаващ пазар. И миналата година имахме сериозен успех със Samsung Gear. Сега осъществихме сериозна актуализация с Gear Fit – със Super AMOLED, 1,84-инчов изкривен екран, Bluetooth 4.0 и др. Така че ние залагаме много на този сегмент.

- В новата умна гривна обаче изоставихте Android и заложихте на вашата собствена операционна система Tizen. Какъв сигнал изпращате с това решение на бранша и на партньорите си?

През следващата една година ние ще проучваме внимателно пазара и за тази цел е добре да имаме и друга платформа, която да вземаме предвид. Но това не значи, че ние задължително искаме да постигнем повече независимост от Google, просто опитваме различни вариации, за да преценим коя ще е най-добрата за в бъдеще. Ще следим реакциите на пазара и ще адаптираме бизнеса си към нуждите на потребителите, но Android ще продължи да бъде нашият основен двигател. 

- Споменахте вече, че икономическите импулси ще доведат до нов ръст. Пазарът на телевизори в известен смисъл често отразява икономиката. Когато хората нямат пари, не си купуват и нов телевизор. Какви са вашите наблюдения, как смятате, че ще се развие този сектор?

Тук влияят редица фактори.

Ако икономиката е зле, в повечето случаи най-ниският и най-високият ценови сегмент се развиват добре, но „златната среда“ се разрушава. Така че това не е територия, в която да се задържим. Но винаги можем да се концентрираме върху високия ценови сегмент дори и в по-трудни времена, защото пазарните ни проучвания показват, че например при решения за скъп развлекателен център в хола потребителите предпочитат да купят скъп телевизор, отколкото да идат на почивка.

За нас по-скъпите телевизори - с ултра-HD резолюция (UHD – резолюция, четири пъти по-висока от тази на Full HD, б. ред.) и  извитите екрани – те са голям двигател. Ще ни помогне и UHD-съдържанието. 

Наистина, пазарът на телевизори пострада, но не на последно място, защото другите сегменти изкараха важни иновации и вниманието бе привлечено не към телевизорите. Но все пак нашите проучвания показват, че телевизорът става централата на домакинството при големи събития, например спортни състезания. Все още той има една емоционална стойност, а иновациите при UHD-TV ще му помогнат да продължи да заема централна роля. 

Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
StoqnVelchev
преди 10 години
Не само часовници и гривни, но и тениски също ще започнат да се продават съвсем скоро.Говоря за тениски, които мерят пулса, показват температурата на мускулите и други важни детайли.В близко бъдеще ни очаква и тоалетна, която ще ни казва с какво сме прекалили днес, след като я използваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още