IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скот Нюман: Новите технологии ще помогнат да усвоим неизползваните данни

88% от данните в света остават "на тъмно", защото на този етап не могат да бъдат анализирани, твърди експертът от IBM

08:02 | 12.05.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: IBM</em></p>

Снимка: IBM

- Кога този свързан свят ще влезе в действие?

- С напредналите облачни, социални, мобилни и когнитивни технологии, Интернет на нещата и роботите, ние несъмнено се намираме в най-вълнуващия и трансформативен етап в историята. Благодарение на интернет тези технологии вече променят начина, по който живеем, работим, създаваме и консумираме. Всяка индустрия е засегната - здравеопазването, производството, космонавтиката, транспортът, енергетиката, недвижимите имоти, правителството.

Например, IBM Watson IoT вече помага на големи индустриални компании да трансформират производството си чрез анализирането на данни от продуктовите им линии. Вземете за пример земеделското оборудване на производителя John Deere, който работи съвместно с IBM, за да анализира данните, които генерира продуктовата му линия в Майнхайм, Германия. Watson обработва, разбира и се учи от данните, уловени от сензори, вградени в индустриалното оборудване и от тракторните части по цялата продуктова линия, предоставяйки на инженерите на John Deere информацията, от която се нуждаят, за да оптимизират оперативната дейност и заявките от по-специализирани земеделски машини.

Друг пример е нашата китайска изследователска лаборатория, която помага на местната власт в Пекин да предвиди замърсяването на въздуха, така че да оптимизира ежедневната си дейност за опазване на небето чисто и синьо. Чрез анализиране на данните от станциите за наблюдение на околната среда, метеорологичните сателити, трафик камерите и социалните мрежи в реално време, когнитивните технологии могат да помогнат на градската управа да идентифицира източниците на замърсяване и да създаде план за действие за ограничаване на индустриалната или строителна дейност в определени райони, или да ограничи трафика преди въздуха да се е замърсил.

Умното в този случай е, че системата използва технологии за машинно обучение, за да може в движение да променя конфигурацията на системата и да осигури висока степен на прецизност. И това наистина работи. През 2015 г. правителството на Пекин успя да редуцира нивата на вреден PM2.5 във въздуха с близо 20%.

- Страхуват ли се потребителите да ползват пълния капацитет на Интернет на нещата? 

- Не смятам, че се страхуват – историята сочи, че хората възприемат всякакви технологии, които са лесни за използване и предоставят ясни ползи от употребата им. Милиони хора по света вече ползват „Интернет на нещата“ в домовете си, което им помага да спестяват ток, например, или в автомобилите си - като по този начин разбират лесно кои части трябва да бъдат сменени, или в офисите и аерогарите. Доколкото тези технологии се развиват и стават по-лесни за приложение и употреба, те ще се разпространяват все повече и хората ще се чудят как са се справяли без тях преди.

- Кейти Хъбърти от Morgan Stanley счита, че услугите на IBM, които работят с изкуствен интелект, ще увеличат броя на клиентите на компанията тази година. Как Watson ще се справи с това и очаквате ли да започне да генерира по-голямата част от приходите на компанията? 

- Доколкото тази нова ера на информационни технологии е все още в ранна фаза на развитие, когнитивните компютърни технологии и IBM Watson постепенно стават реалност и все по-осезаемо влияят върху света, в който живеем. Днес Watson е изцяло комерсиален бизнес на IBM.

През 2014 г. обявихме новосформираното бизнес звено Watson и 1 млрд. долара инвестиции в когнитивни компютърни технологии, доставяни през облачни платформи в различни индустрии. Тогава създадохме Watson Health, който помага на лекари, изследователи и застрахователи да помагат на пациентите си с правилно персонализирани здравни решения, базирани на анализа на огромните масиви от данни, генерирани в системата на здравеопазването. През 2015 г. обявихме сформирането на Watson IoT, фокусиран върху извличането на данни от милиардите свързани сензори и устройства в света днес.

Прогресът в последните няколко години е огромен. Днес Watson се използва за по-бързо и ефикасно взимане на решения в над 35 държави и в над 29 индустрии, включително здравеопазване, финансови услуги, право, търговия, образование, космонавтика, транспорт, производство и интелигентно строителство.

- Някои големи имена в технологичната сфера като Илон Мъск започнаха да пращат стряскащи послания за това, че роботите са опасни, защото стават все по-умни. Има ли основание за подобни страхове?

- Вярваме, че голяма част от опасенията, свързани с изкуствения интелект, са неоправдани. В IBM винаги сме били технологични оптимисти. Мощта на когнитивните технологии ще помогне на човека да разбере по-добре света, в който живее, да взима по-информирани решения. Навлизаме в нова ера на информационните технологии, където когнитивните системи могат да разбират и учат, като по този начин увеличават и разширяват човешкия интелект, а не го изместват.

Истинският риск за обществото ни е цената, която плащаме за незнание. Всеки ден плащаме цената за това, което не знаем: не знаейки какво не е наред с даден пациент; не знаейки къде да открием жизнено важни природни ресурси; или не знаейки къде са слабите места на световната икономика.

Колкото до опасенията за работните места, всеки път когато се появи качествено нова, трансформираща технология - от печатната преса до парния двигател и от телефона до интернет - тези опасения нарастват. Но всеки път се убеждаваме, че новите технологии създават по-нови и по-добри начини да работим, нови възможности за заетост и икономическо развитие. Когнитивната ера не е изключение, и ние без съмнение ще станем свидетели на появата на нови работни позиции, особено за професии, свързани с работата с данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 1
d333
преди 7 години
Ала-бала... просто искат да следят всичко, включително и какво имаш в хладилника, или кога переш, дали използваш тостера, камери, ключалки и т.н.Тоталния БИГ БРАДЪР идва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Атанасио
преди 7 години
Това което трябва да се осъзнае сега е системната криза защото капиталовите пенсионни системи ще фалират и съм обяснил започвайки отдалече с една статия на Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Казано иначе трябва да се осъзнае ,че ''Това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света.''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Атанасио
преди 7 години
иНФОРМАЦИЯТА е много - http://***.actualno.com/interest/wikipedia-dostigna-5-mln-statii-no-vse-oshte-obhvashta-po-malko-ot-5-ot-choveshkoto-znanie--news_505402.html#ixzz3z2FE05L2Нервните клетки в човешкият мозък са около 100 милиарда неврона и са в състояние да извършат 1 трилион операции в секунда т.е. около 100 милиона пъти по-бързо от най-бързият компютър при факта ,че използваме малка част от мозъка си - http://30dumi.eu/2013/08/za-simulatsiya-na-1-s-rabota-na-choveshkiya-moza-k-sa-neobhodimi-82-944-protsesora/ тоест човек не може да бъде подминат в скоростта за анализиране но трябва да е чел много за да има база данни/информация/ от науките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още