IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патрик Пулвермюлер: Най-големият офис на Acronis е в България

Компанията за киберсигурност вече има над 500 служители у нас, а броят им ще нарасне до 1000 до 2023 г.

08:10 | 24.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Патрик Пулвермюлер.&nbsp;<em>Снимка: Acronis</em></p>

Патрик Пулвермюлер. Снимка: Acronis

Acronis си сътрудничи с редица университети. Бихте ли разкрили по какви проекти работите с тях?

- Проектите ни с университетите винаги са фокусирани върху три елемента. На първо място е машинното обучение, второ – изкуствен интелект, а на трето – ИТ сигурността като цяло. Идеята е как да разберем как да правим нещата по-сигурни. Именно в тази посока имаме проекти с определени работни групи в университетите. Същевременно разчитаме на студентите да дават нови идеи как да направим нещата по-различно. Машинното обучение и изкуственият интелект са най-важната част. Нуждаем се от тях, за да обучаваме нашите алгоритми.

Работите ли с български университети?

- Работим с университети по целия свят, включително и с такива в София. Тук си сътрудничим със Софийския университет и с Техническия университет.

Какво беше пандемията за Acronis – проблем или възможност?

- От гледна точка на бизнеса не бих казал, че беше възможност, защото бяха загубени много животи заради вируса, но кризата очевидно помага на нашата индустрия. Хората се преместиха изцяло вкъщи, имаше нови вектори на атаките и имахме възможност да защитим компаниите от тези нападения. Така че, да, за бизнеса беше положително.

С колко нараснаха кибератаките през този период?

- За последните две години скочиха с около 300%. Наблюдаваме увеличение през последните три-четири месеца, но в момента сега се завръщаме към по-ранната тенденция. Причината за този ръст е много проста. Влизаш в тъмната мрежа (от англ. dark web) за 8, за 10 долара, оттам си взимаш пакет със зловреден софтуер, който до голяма степен е готов за ползване. Трябва просто да изпишете „атака“ и тя тръгва, намирайки устройства. Това е много, много евтино. Много хора използват това по каквато и да е причина.

На тазгодишния Световен мобилен конгрес в Барселона горещата тема беше метавселената. Acronis има ли някакви планове, свързани с този нов дигитален свят?

- Нашата мисия е да защитаваме нашите приложения и системи, а това очевидно ще включва и метавселената. На този етап обаче работим основно върху проучвания в тази област. Имаме силно звено за проучвания, фокусирано върху това, което се задава в следващите 3, 5 и повече години. Разглеждаме метавселената, но не от продуктова гледна точка. Все още не сме стигнали дотам, тъй като все още няма метавселена. Това означава, че няма какво да защитаваме. Един от основните въпроси, който не е свързан с Acronis конкретно, е, че трябва да разберем колко метавселени ще има всъщност, колко склонни ще са хората да плащат за тези метавселени.

Смятате ли, че Acronis може да предлага различни решения за тези различни метавселени?

- Абсолютно. В момента например, от една страна, правим интеграции с всякакви различни решения, дори и с наши конкуренти, за да направим по-лесна защитата на системите. От друга страна, не бихме си позволили да решаваме кои са най-добрите решения, които клиентите ни да ползват. Искаме да защитаваме всички работни процеси, всички данни, всички приложения, така че ако има 10 метавселени, ние ще защитаваме 10 метавселени. Ако са 20, ще опазваме 20, и т.н.

Метавселената ще увеличи ли броя на киберпрестъпленията?

- От моя гледна точка, с всеки нов слой на интеракция идва нов слой атаки. Това е краткият отговор. Иначе, да, разбира се, защото хората ще споделят други неща в метавселената. Друг въпрос е как всичко това ще се пренася в реалния живот и как може да бъде откраднато. Представям си, че влизам в метавселената, ще си купя виртуална къща, за която ще трябва да дам истински пари. Това обаче може да бъде откраднато, така че ще трябва да я защитавам.

За финал бихте ли споделили повече за дългосрочните Ви планове за компанията?

- За мен целта е да защитаваме всички приложения и системи. Нашият фокус винаги ще бъде върху доставчиците на услуги и как можем да им помогнем да получат инструментите, чрез които да защитават крайните потребители. През този канал искаме да достигнем до крайния клиент, защото знаем от какво се нуждаят доставчиците на услуги. Те се нуждят от този точен поглед, от пълно разбиране какво е нужно. Какво значи това в дългосрочен план? Означава, че искаме да помогнем на повече доставчици на услуги по света и да добавим повече работни процеси към това. Независимо дали става дума за метавселената или всяко друго място, все още не знаем какво се задава в бъдеще, но това е нашата дългосрочна цел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още