IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програма „Конкурентоспособност“ ще финансира крупни изследователски разработки

Стремежът ни е през следващите години да се утвърдим като лидер в областите ИТ, екологично селско стопанство и биотехнологии

15:08 | 17.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Програма „Конкурентоспособност“ ще финансира крупни изследователски разработки

Предвижда се по оперативна програма (ОП) „Конкурентоспособност“ да се заделят средства за нова мярка, така че да бъдат реализирани два или три крупни научноизследователски проекта с приложение в икономиката. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на форум, посветен на иновациите.

Преговорите с Европейската комисия (ЕК) за прехвърляне на средства от други мерки от ОП „Конкурентоспособност“ към новата са към края си, но засега не се знае в какъв размер ще бъдат те. Трайков добави, че въпросните научноизследователски проекти би могло да бъдат от областите, свързани с природния газ, електромобилите, „умни“ мрежи, енергийна ефективност.

Близо 400 млн. лв. от програмата, в рамките на инициативата JEREMIE, са прехвърлени в Холдингов фонд, управляван от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), припомни министър Трайков. Създаването му има за цел посредством инвестиционни фондове да се гарантират фирмени кредити и да се осъществява микрокредитиране на малки и средни предприятия (МСП), както и да се финансира рисковото инвестиране на фирми.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма работи по създаването на нов Закон за иновациите, който би трябвало да бъде приет от Народното събрание до края на годината, съобщи Трайков. Той посочи, че се предвижда да се възстанови дейността на Националния иновационен фонд, каквито намерения бяха декларирани още в средата на миналата година.

"Конкурентоспособността на икономиката зависи главно от нивото на иновациите и нивото на капиталовата интензивност, обобщи министърът и даде пример, че у нас около 25% от добавенета стойност се формира от иновативни отрасли, докато в Европа този дял е над 40%. Стремежът ни е през следващите години да се утвърдим като лидер в областите информационните технологии, екологичното селско стопанство и биотехнологиите“, подчерта Трайков.

Иновациите и енергийната ефективност ще изтеглят икономиката напред, но за развитието им е необходима базисна инфраструктура, каквито са пътищата, каза от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. По думите му голям потенциал за прилагане на иновационни технологии има във водния сектор.

Плевнелиев призова научните работници и бизнесът да работят върху създаването на нови материали за строителството и технологии за строеж на сгради според изискванията за енергийна ефективност, за да не се налага да ги внасяме от чужбина.

Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов обяви, че около 15% от всички средства за наука в държавата трябва да се дават за т.нар. фундаментални изследвания, които се извършват от научни колективи. Тези средства ще се отпускат от националния бюджет на конкурсен принцип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още