IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предвижда над 80 млрд. евро за инвестиции в иновации и научна дейност

Новият пакет от мерки „Хоризонт 2020“ ще насочва средствата по ключови за икономиката направления, посочват от Брюксел

21:28 | 30.11.11 г.
ЕК предвижда над 80 млрд. евро за инвестиции в иновации и научна дейност

Европейската комисия представи днес пакет от мерки за насърчаване на научните изследвания, иновациите и конкурентоспособността в Европа, съобщиха от представителството на комисията в София.

По програмата “Хоризонт 2020” са предвидени 80 млрд. евро за инвестиции в научноизследователска дейност и иновации. С 2,8 млрд. евро от тези средства ще бъде финансирана стратегическата иновационна програма за Европейския институт за иновации и технологии, посочват от ЕК.

Днес беше представена и нова допълнителна програма за насърчаване на конкурентоспособността и иновациите в малките и средни предприятия. Бюджетът й е  2,5 млрд. евро.

И двете програми на финансиране са за периода 2014 – 2020 г.

„Хоризонт 2020“ обединява цялостното финансиране от Европейския съюз на научноизследователската дейност и иновациите, посочват от Брюксел. С това значително се намаляват процедурите, правилата и бюрокрацията, отбелязват от комисията.

„Хоризонт 2020“ ще насочва средствата по три ключови направления: подкрепа на ЕС като световен лидер в областта на науката, иновациите в промишлеността, както и решаването на важните за всички европейци проблеми в здравеопазването, демографските промени и качеството на живот, продоволствената сигурност, устойчивото селско стопанство, биоикономиката, чистата енергия и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още