IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите проекти за социални иновации в предприятията чакат одобрение

Подадените предложения на бизнеса са за 11 млн. лв., очаква се първите договори да бъдат подписани в началото на 2012 г.

16:27 | 13.12.11 г. 1
Първите проекти за социални иновации в предприятията чакат одобрение

Общо 64 проектни предложения за близо 11 млн. лв. са подадени в Министерството на труда и социалната политика по схемата „Социални иновации в предприятията”, съобщиха за Investor.bg от ведомството по повод приключилото набиране на проектни предложения.

Проектите за социални иновации във фирмите се финансират по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, като общият бюджет на схемата е почти 38 млн. лв, което означава, че засега поне 27 млн. лв. са на път да остават неусвоени по тази схема.

Сключването на първите договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на бизнеса се очаква в началото на 2012 година.

Според експерти от министерството едни от най-атрактивните дейности, към които проявяват интерес работодателите, са осигуряване на социални придобивки за служителите, разработване на планове за обучение и кариерно развитие на заетите лица и въвеждане на гъвкави форми на заетост. 

От министерството обясняват интереса на бизнеса към програмата с разбирането на работодателите, че иновациите на работното място ще доведат до подобряване на производителността на фирмите като цяло, а и до повишаване качеството на положения труд.

Държавата финансира проекти на бизнеса за социални иновации и инвестиции, каза преди дни социалният министър Тотю Младенов в опит да се аргументира срещу нападките за липсата на активност от страна на социалното министерство за осигуряване на алтернативна заетост

Мениджърите на компаниите разчитат, че благодарение на финансовата помощ на държавата могат да подобрят финансовите резултати на компаниите си и да намалят дългосрочните оперативни разходи.

Засега обаче резултатите от приключилото набиране на проектните предложения показва, че значителна част от бюджета остава свободен.

Специална комисия към министерството оценява подадените проектни предложения на три сесии. Предстои първите резултати от оценката да бъдат оповестени в началото на следващата година.

Схемата „Социални иновации в предприятията” стартира през май тази година с основната цел държавата да финансира проекти на бизнеса за подобряване на социалната среда в предприятията в частния сектор.

Според предварително зададените критерии максималният размер на един проект на работодател е 390 хиляди лева, а минималният – 50 хиляди лева. Не се изискват собствени финансови средства от страна на кандидатите.

Парите се отпускат за разработване на планове за обучение и кариерно развитие на назначени вече служители, обучение на хора над 55-годишна възраст за обучители в предприятието, осигуряване на социални придобивки като места за отдих или детски кът или осигуряване на плаващо работно време за майки, самотни родители и други хора от най-уязвимите обществени групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stdmv
преди 12 години
"Подкрепа", съберете си версиите, моля ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още