IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разплатени са 510 млн. лв. по програма „Развитие на човешките ресурси”

Година и половина преди края на програмния период 350 млн. евро за насърчаване на заетостта остават неусвоени

14:23 | 11.06.12 г.
Разплатени са 510 млн. лв. по програма „Развитие на човешките ресурси”

От началото на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” през 2009 г. до момента са разплатени над 510 млн. лева, съобщиха от министерството на труда и социалната политика. 

Към края на май тази година са договорени 75% от средствата, а разплатеният бюджет съставлява 22%. Очаква се до края на тази година да бъдат договорени 80% от парите, а до края на програмния период да бъде усвоен целият ресурс.

В същото време Огнян Златев от Генерална дирекция "Заетост и социални въпроси" към Европейската комисия заяви пред националното радио, че година и половина преди края на програмния период неусвоени остават 350 млн. евро от Европейския съюз, предназначени за насърчаване на заетостта в България.

По думите му една от основните пречки е "пропастта" между възможностите, които дава европейската програма, и хората, които не знаят как да се възползват от тях.

„Това, което трябва да направи България през следващата година, е да планира и да изразходва 350 млн. евро. Изграждането на административен капацитет отнема време. От друга страна все по-широки слоеве от населението трябва да се запознаят с тези възможности“, каза Златев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още