IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС въвежда нови правила за енергийна ефективност

Всяка държава членка на Евросъюза годишно трябва да модернизира до 3% от отоплителните системи на министерства и ведомства

10:40 | 10.09.12 г.
ЕС въвежда нови правила за енергийна ефективност

До 2020 г. държавите от Европейския съюз (ЕС) трябва да намалят потреблението на електроенергия с поне 20%, като за целта се въвеждат нови мерки за енергоспестяване, разписани с европейската директива, която се очаква да бъде приета на първото заседание от есенната сесия на Европейския парламент (ЕП), насрочено за утре, съобщиха от пресофиса на ЕП.

Евродирективата ще наложи изисквания към държавите членки годишно да модернизират 3% от отопляемите площи на държавните министрества и ведомства.

Нови задължения са отправени и към енергийните компании, които в периода от 2014 до 2020 г. успеят да постигнат "кумулативни спестявания от крайното потребление на енергия, прилагайки нови технологии". За целта всяка година тези компании  трябва да спестят 1,5% от произведената енергия, изчислена върху размера на годишните продажби към крайните, се посочва в документа.

В резултат от въведените икономии държавите от Общността се очаква да икономисат и по 50 млрд. евро годишно, които в момента се дават за внос на енергия от трети страни. За година ЕС заделя 400 милиарда евро от бюджета на Общността за внос на ток, се посочва в мотивите към директивата.

Анализите сочат, че прилагането на енергоспестяващите технологии са най-ефективният и икономичен начин за ограничаване на вредните емисии, водещи до изменението на климата.

С прилагането на енергоспестяващите технологии експертите очакват до 2013 г. да бъде намалена наполовина потребността от нови инвестиции в електроцентралите и с до 30% да се ограничат вложенията в преносната мрежа.

Очаква се също да бъдат създадени национални и регионални пазари за оптимизация на потреблението, което ще създаде натиск за намаляване на цените на електроенергия на едро, се посочва в мотивите къв евродирективата.

Новата директива, която предстои да бъде гласувана в пленарна зала във вторник, ще въведе задължителни мерки за държавите членки, като ремонти на обществени сгради, задължителни схеми за спестяване на енергия за комунални услуги и енергийни одити за всички големи компании. По време на отделен дебат на 11 септември членовете на ЕП ще обсъдят и напредъка по третия енергиен пакет, съобщиха от пресофиса на ЕП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още