IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат се 47 млн. лв. за енергийна ефективност в над 240 сгради

След ремонта икономията на електроенергия в сградите се очаква да бъде между 50 и 70 процента, заяви министърът на икономиката Делян Добрев

13:13 | 26.07.12 г.
<p>
	<em>Бяха връчени шест споразумения за безвъзмездна финансова помощ по Международен фонд &quot;Козлодуй&nbsp;</em> Снимка: БТА</p>

Бяха връчени шест споразумения за безвъзмездна финансова помощ по Международен фонд "Козлодуй  Снимка: БТА

Общо 243 обществени сгради в цялата страна ще получат финансиране от Международен фонд „Козлодуй“ за изпълнение на мерки за енергийна ефективност, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на церемония по връчването на споразуменията за безвъзмездната финансова помощ, предаде БТА.

Стойността на отпуснатите средства е около 47 млн. евро, като това е най-мащабният проект за енергийна ефективност, реализиран у нас. След ремонта на сградите икономията на електроенергия в тях се очаква да бъде между 50 и 70 процента, посочи министър Добрев.

Обектите, финансирани от фонда, са разположени в цялата страна. Общо 99 от сградите са детски градини и ясли, 63 са учебни заведения, 16 административни сгради, 55 здравни заведения, 10 спорни и културни сгради.

Средства за подмяната на осветлението ще получат 14 общини, като мярката е на стойност малко над 10,5 млн. евро. Това са общините Черноочене, Кърджали, Варна, Дупница, Стара Загора, Севлиево, Габрово, Баните, Бургас, Горна Оряховица, София, Чепеларе и Добрич. Очакваната икономия на електроенергия е 45 на сто. 

За Столична община ресурсът няма да стигне за цялостна подмяна на осветлението и по тази причина ще подмени само частично, обясни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още