IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Субсидиите за енергийна ефективност се бавят заради проверка за държавна помощ

Въпреки че схемата е одобрена от ЕК, финансовото министерство е длъжно да направи своите проверки, съобщиха от ведомството

17:39 | 31.05.12 г.
<p>
	<em>Всички инвестиции, които водят до намаляване на енергоемкостта на предприятията ще бъдат подпомагани по европрограмата </em>&nbsp;Снимка: БТА</p>

Всички инвестиции, които водят до намаляване на енергоемкостта на предприятията ще бъдат подпомагани по европрограмата  Снимка: БТА

Една от най-дълго очакваните мерки за подпомагане на малките и средни предприятия при изпълнението на енергийноефективни проекти по оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика“ ще бъде отворена с близо месец закъснение заради още една проверка, която да изключи вероятността този вид субсидиране да се окаже неразрешена държавна помощ.

Това беше съобщено пред депутатите от комисията по европейските въпроси в парламента, която изслуша докалада по досегашното изпълнение на оперативната програма.

Програмата „Енергийна ефективност и зелена икономика“, която се изпълнява съвместно от министерството на икономиката и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), обединява ресурс от 150 млн. евро по програма „Конкурентоспособност“ и съфинансиране от ЕБВР в размер на други 150 млн. евро, предназначени за нисколихвено кредитиране на малкия бизнес.

Изпълнението на тази схема се подготвя повече от година и половина, като финансовият инженеринг беше одобрен от Еврокомисията в началото на тази година. По план приемането на проектите трябваше да започне от средата на май, но поради проверката на финансовото министерство процедурата се забавя, призна министърът на икономиката Делян Добрев.

На въпрос на Investor.bg какво е наложило допълнителната проверка, след като схемата е одобрена от ЕК, от финансовото министерство отговориха, че „съгласуването на документацията е част от задълженията на министерството като национален орган по държавните помощи и е регламентирано със закон". Целта е да се минимизира риска за бенефициентите от получаване на недопустима държавна помощ, която би подлежала на възстановяване, поясниха още от ведомството.

Въпреки че отговорността по прилагането на закона е на министерството на икономиката, от финансовото министерство обясниха, че стриктно спазват задълженията си на национален орган за наблюдение, прозрачност и координация на държавните помощи, като при оценката са длъжни да проверяват спазването на условията на законодателството на ЕС.

Докато в частта за субсидиране на енергийноефективните проекти няма съмнения за държавна помощ, защото там средствата се изплащат по европрограмата, то проверката се прави по отношение на нисколихвеното кредитиране на малкия и среден бизнес.

Тъй като там ЕБВР избира шест търговски български банки, които ще одобряват проектите, експертите трябва да изключат вероятността нисколихвеното кредитиране да бъде държавна помощ, поясниха още експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още