IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 8 хиляди домакинства ще получат субсидии за газификация

Безвъзмездната помощ ще бъде между 2 500 и 3 хиляди лева за прокарана инсталация

14:10 | 07.05.12 г. 1
<p>
	Все повече семейства заместват скъпия ток с екологично чиста енергия от слънце, природен газ или вятър.&nbsp;&nbsp; &nbsp;<em> Снимка: БТА</em></p>

Все повече семейства заместват скъпия ток с екологично чиста енергия от слънце, природен газ или вятър.     Снимка: БТА

Домакинствата, които искат да свържат домовете си с централно газифицирани квартали в големите градове, могат да ползват държавна субсидия, която да покрива до 50% от разходите им. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред четвъртия Международен екологичен конгрес, който се проведе днес в София.

Средствата за газификацията се отпускат от Международния фонд „Козлодуй“, като бюджетът за пилотната програма е в размер на 10 млн. евро.

Целта на кабинета е да засили насърченията за гражданите и бизнеса, които да започнат по-активно да инвестират в енергийна ефективност, чиято възвращаемост е в пъти по-висока от всяка друга инвестиция, посочи още Добрев.

Той припомни, че газифицираните домакинства в момента съставляват едва 3% от жилищата в страната, а по план до 2020 г. техният дял трябва да достигне 30%.

Пилотният проект е насочен към всички големи градове със завишена замърсеност на въздуха, като целта е хората да заменят отоплението на твърдо гориво с природен газ, поясни и министърът на околната среда Нона Караджова.

Разходите за прокарване на инсталациите от централния газопровод до самите домове на хората излизат между 5 и 6 хиляди лева и понеже за повечето домакинства това е непосилно, държавата ще поема между 2 500 и 3 хиляди лева, обясни Караджова.

Тя поясни, че конкретната сума още се обсъжда и скоро ще бъде обявена скоро на страницата на министерството.

Документите за кандидатстване ще бъдат опростени, така че хората да не бъдат затруднявани с проектите си. Субсидиите ще бъдат възстановявани на хората едва след като инсталациите са прокарани и с платените първи три месечни сметки те докажат, че ползват синьото гориво за отопление, обясни още министър Караджова.

Пилотният проект е малка част от цялостната програма на министерството на икономиката за предоставяне на нов финансов ресурс за насърчаването на инвестициите в енергийна ефективност, поясни министър Делян Добрев.

Само през тази година държавата и бизнесът ще разчитат на субсидии за близо 1,5 млрд. лв., които ще бъдат отпуснати по различни мерки от оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика“, фонд „Козлодуй“ и др.

По груби разчети възвращаемостта от тези инвестиции достигат 20% годишно, така че годишно държавата и бизнесът ще реализират по 300 млн. лв. възвращаемост, поясни още енергийният министър.

Като пример за огромния ефект от енергийно ефективните проекти Добрев посочи изпълняваният в момента проект в „ТЕЦ Марица Изток – 2“, който е в размер на 120 млн. лв. След неговото изпълнение мощността на централата ще се повиши със 104 мегавата, така че приходите от продажбата на тази енергия ще носи годишно по 75-80 млн. лв., или възвращаемостта на проекта е близо 60%, заключи още Доберв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 11 години
5000 старци изпрати г-жа Масларова на море; 8000домакинства се субсидират за газификация! Българските управници са стигнали само до четири цифрените числа и са нямали възможност да изучат петцифрените, шестцифрените и нагоре защото са станали управници и са нямали време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
По-добре за соларни системи да получат субсидии домакинствата.Инак не напразно само 3% са будалите да се гЪзифицират.У нас ефективна газификация е трудно постижима според мен по следните причини:1. Никой няма да контролира качеството на подаваната газ (голям разход-ниска ефективност)2. Хората си знаят - "колкото по малко "дружества" ми бъркат в джоба - толкова по-добре"3. У нас си нямаме голям добив на газ и сме зависими доста от вноса, който както знаем не е евтин и има голяма несигурност в доставките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още