IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат 30% газификация на страната до 2020 г.

В ЕС средно около 40% от населението ползва газ

17:58 | 18.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Предвиждат 30% газификация на страната до 2020 г.

Разчетите за газификация на страната предвиждат до 2020 г. да бъдат газифицирани около 30% от битовите потребители, каза на енергийна конференция в София министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. По думите му това ще е особено полезно за отоплението на градовете, в които няма централна топлофикация.

В презентацията си по време на конференцията зам.-изпълнителният директор на Овергаз Светослав Иванов подкрепи тази теза с изнесени данни. Беше посочено, че докато в Европейския съюз (ЕС) средно около 40% от населението ползва газ, то у нас 97% от газа се ползва от промишлеността, вкл. топлофикациите. Газовата инфраструктура в ЕС е 6-7 пъти по-развита от тази в България.

Като цяло потреблението на природен газ на човек от населението в България е 2,5-4 пъти по-ниско от това в ЕС. В тази връзка беше подчертана необходимостта от развитието на вътрешната газова инфраструктура и съответно разширяване на потреблението на газ, което е и по-евтина енергия за отопление от тока и парното, освен че е екологично чисто.

Разчетите сочат още, че ако бъде постигнато посоченото ниво на газификация, то така на потребителите като цяло ще бъдат спестени около 1 млрд. евро годишно спрямо сегашното потребление на други видове енергоносители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още