IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До един месец се пускат субсидиите за енергийна ефективност на малки фирми

Министерството на икономиката ще приема по електронен път развойни проекти на научни организации

18:00 | 10.04.12 г.
<p>
	<em>С европейски субсидии бизнесът може да купува модерни пещи, които пестят енергия</em> &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

С европейски субсидии бизнесът може да купува модерни пещи, които пестят енергия    Снимка: БТА

В края на април министерството на икономиката ще започне приема на проектите за въвеждане на енергийна ефективност в малките и средните предприятия, за които по оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика“ са заделени 150 млн. евро.

Схемата се прилага с помощта на Европейската банка за възстановяване и развитие, която съвместно с министерството се очаква да излъчат два консорциума от фирми, които съответно да разглеждат и да одобряват енергоспестяващите проекти на кандидатите.

„Имаме желанието двата консорциума да бъдат определени още в средата на май, за да могат фирмите да стигнат бързо до така желаното финансиране“, поясни зам.-министърът на икономиката Жулиета Хубенова.

По тази мярка бизнесът ще представя апликационна форма с вида на енергоспестяващото оборудване, което иска да бъде монтирано.

Предвижда се процедурите по оценката на проектите да бъдат максимално облекчени, като фирмите ще представят само три независими оферти на доставчиците на оборудването. След съответните проверки на вида и цената на това оборудване, консорциумът по одобрението ще обявява в кратък срок своя резултат, поясни още Хубенова.

Експертите от ведомството предвиждат в скоро време да започне и прием на проекти по електронен път. Засега това ще стане възможно само за проектите на научно-изследователските организации, които кандидатстват по първа ос на програмата за подкрепа на иновациите в предприятията и защита на индустриалната собственост.

Субсидиите се отпускат за научно-развойна дейност, която намира приложение в практиката. „България поиска разрешение от Европейската комисия субсидиите за тези проекти да се увеличат от 50% на 85% от стойността на проекта. Веднага след одобрението от Брюксел, приемът по тази мярка ще бъде обявен и той ще става по електронен път“, обясни още зам.-министър Хубенова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още