IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 200 млн. евро ще се отпуснат за „зелени проекти“ в индустрията

Министерството на икономиката очаква одобрение за субсидиите за енергийна ефективност

13:21 | 27.03.12 г.
Близо 200 млн. евро ще се отпуснат за „зелени проекти“ в индустрията

Много скоро индустриалните компании ще могат да канидатстват с проекти за намаляване на енергоемкостта на производството в големите предприятия, съобщиха от пресцентара на миинстерството на икономиката.

За целта по оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика“ са предвидени 40 млн. евро, които ще бъдат използвани веднага след одобрението на средствата от Европейската комисия.

Това съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова при откриването на новия логистичен център на компанията „Димов къмпани“ във Варна.

До края на април ще започне приемът на проекти по мярката за енергийна ефективност и конкурентоспособна индустрия, по която министерството работи съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Общият бюджет на мярката е 150 млн. евро, като от ЕБВР ще бъдат отпуснати допълнително между 50 и 150 млн. евро. Кредитната линия за мостово финансиране на проектите ще минава през одобрените български търговски банки, поясни още зам. министър Хубенова.

От ведомството припомниха, че България е на последно място в Европейския съюз по енергийна ефективност на производството.

Икономиката ни е в пъти по-енергоемка от отбелязаното средно равнище за ЕС. Затова повишаването на енергийната ефективност на предприятията е едно от ключовите усилия на нашия екип, поясни още Жулиета Хубенова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още