IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо хиляда фирми очакват финансиране за енергийно ефективни проекти

От средата на май шест банки ще кредитират бизнеса по съвместна програма на министерството на икономиката и ЕБВР с бюджет до 300 млн. евро

13:21 | 25.04.12 г.
<p>
	<em>Замяната на стари ескавационни мощности с модерно енергийно спестяващо оборудване също ще бъде подпомагано по тази програма </em>&nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА&nbsp;</p>

Замяната на стари ескавационни мощности с модерно енергийно спестяващо оборудване също ще бъде подпомагано по тази програма      Снимка: БТА 

От средата на май малките и средни предприятия плюс микрофирмите ще могат да кандидатстват за финансиране по програмата „Енергийна ефективност и зелена икономика“, която се изпълнява съвместно от министерството на икономиката и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Началото на програмата официално беше поставено днес с подписването на договорите между ЕБВР и шестте търговски банки, които ще отпускат нисколихвени кредити за инвестиции в енергоспестяващи технологии и за възобновяеми енергийни източници, водещи до намаляване на енергийните разходи на бизнеса.

Евросубсидиране плюс преференциални кредити

Половината от бюджета на проекта е европейското финансиране от 150 млн. евро по програма „Конкурентоспособност на българската икономика“. Максималната стойност на субсидите за един проект не могат да надхвърлят 2 млн. лв., като в зависимост от типа инвестиции тази безвъзмездна помощ не може да бъде 30%, 40% или 50% от общата стойност на проекта, поясниха експерти.

Втората половина от бюджета в размер до 150 млн. евро се предоставя от ЕБВР за нисколихвеното кредитиране.

Кредитите ще се отпускат от избраните от банката шест обслужващи банки „Алианц банк България“, „ДСК банк“, „МКВ Юнионбанк““, ПроКредитбанк България“, „Райфайзенбанк България“ и „УниКредит Булбанк“. Всяка банка ще определя на пазарен принцип лихвите по заемите, като размерът им ще зависи от кредитния риск на всеки проект, поясниха експерти.

Предварителните изчисления сочат, че между 600 и хиляда малки и средни български предприятия биха могли да получат финансови средства по програмата, инвестирайки в проекти за зелена енергия, съобщиха от ЕБВР.

Какви проекти ще бъдат подпомагани

Субсидиите и кредитирането ще се отпускат за инвестиционни проекти, които водят до значително намаляване на енергийните разходи в производството, както и за внедряване на собствени енергийни източници от възобновяема енергия като соларни панели, когенерация и др.

Последна актуализация: 08:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още