IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите за зелени проекти надхвърлят значително ресурса по европрограмите

Бюджетът за енергийни проекти по програма „Конкурентоспособност“ и от ЕБВР е 300 млн. евро и ще се пусне след месец

15:17 | 24.04.12 г.
Инвестициите за зелени проекти надхвърлят значително ресурса по европрограмите

Получените проектни предложения за енергийна ефективност по оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика“ и по фонд "Козлодуй" надхвърлят многократно финансовите възможности на това подпомагане.

Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на форум "Зелена икономика", открит в столичния хотел "Шератон", предаде БТА.

По мярката за енергийна ефективност на програма "Конкурентоспособност" са заделени 150 млн. евро, като още толкова се осигуряват и от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Самият прием на проекти ще започне от следващия месец, обясни Добрев.

Отделно за подкрепа на енергийно ефективни проекти се използва и бюджетът на международния фонд "Козлодуй", където 120 млн. евро са ориентирани за проекти от неядрената сфера.

Добрев обяви, че до месец ще приключи оценката на проектните предложения. Част от инвестициите  ще се насочат към държавни енергийни дружества, общини и държавни институции. За прокарване на икономично улично осветление са заделени 10 млн. евро.

Министърът на икономиката поясни, че алтернатива за финансиране на подобни проекти дават и т.нар. ЕСКО фирми, които сами инвестират средства в енергийни проекти. В рамките на 7 до 10 години те възстановяват тези средства от спестената енергия. Очакванията са в бъдеще тези компании да се използват много по-ефективно за финансиране на зелени проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още