IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Документи за саниране на жилища с евросредства ще се подават от юли

Еврофинансирането покрива изцяло разходите по техническото обследване, техническата паспортизация и енергийното обследване на сградите

12:06 | 12.04.12 г.
Документи за саниране на жилища с евросредства ще се подават от юли

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова даде официален старт на програмата за саниране на многофамилни жилищни сгради на министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Това стана по време на първата от общо 36-те пресконференции, които ще бъдат проведени във всички големи градове, покрити от програмата на ресорното ведомство.

Проектното предложение, което беше изпратено в Брюксел в началото на тази година, вече е одобрено, съобщи Павлова. Подаването на документи от сдруженията на собствениците, които искат да обновят жилищата си с европейски средства, ще започне от 1 юли.

Павлова припомни, че беше удължен срокът за кандидатстване по обществените поръчки за проектни мениджъри и техническо обследване на сградите в Северозападния, Северния централен и Югоизточния регион. Тя обясни, че в строителното министерство са получени няколко запитвания на потенциални кандидати, но ако и след изтичането на крайния срок няма интерес, ще се направят служебни назначения и хора от министерството ще помагат на сдруженията на собствениците по места. 

Павлова обясни, че право да кандидатстват за европейско финансиране за саниране имат сдружения на собствениците, които обитават многофамилни сгради на минимум три етажа, с минимум шест апартамента, проектирани до 26 април 1999 г. без значение от вида строителство. От тази дата са влезли в сила новите изисквания за строителството на жилищни сгради според съвременните правила за енергийна ефективност. Затова програмата няма да покрива жилищни сгради, строени след тази дата.

Министърът на регионалното развитие припомни, че програмата не финансира само санирането на фасадата, а се предвиждат средства за всички належащи ремонти по обновяването (на покрив, отоплителни системи, водопроводи и канализация, ел. инсталации, полагане на соларни панели, дограми и др.)

Министърът допълни, че европейското финансиране ще покрие изцяло разходите по техническото обследване, техническата паспортизация и енергийното обследване. Ще се платят също половината от разходите по проектирането, оценката на съответствието, строителните работи и въвеждането в експлоатация на обновената сграда.

С европейските пари ще се плащат изцяло и заплатите на проектните мениджъри, които обаче ще получават възнаграждения на база на вече готовите и приключили санирани сгради. Целта на МРРБ е да обнови изцяло поне 180 сгради, или повече от 6 хиляди жилища.

Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още