IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалстарт или временни затруднения по програмата за саниране с европари

Неясният обхват на работата на фирмите за техническо обследване и мъглявият икономически интерес на бизнеса понижават интереса към програмата

16:06 | 09.04.12 г. 2
<p>
	<em>Типовите проекти на панелките донякъде ще облекчат работата по техническото обследване. Снимка: Investor.bg</em></p>

Типовите проекти на панелките донякъде ще облекчат работата по техническото обследване. Снимка: Investor.bg

Под въпрос е успешното осъществяване на програмата за саниране с европейски пари в три от регионите на страната.

За да се задейства реално процесът по обновяването на жилищата, задължително условие е във всеки от седемте региони за планиране да има проектен мениджър и фирма за техническо и енергийно обследване.

В петък стана ясно, че в Северозападния регион няма желаещи да подпомагат сдруженията на собствениците да кандидатстват по програмата с организацията и документацията по обновяването на блоковете. Днес пък се изясни, че нито една фирма не е проявила интерес да обследва многофамилните жилищни сгради и да изготвя технически паспорти в Северния централен район и Югоизточния район на България.

Отделно все още се чака да бъде одобрено проектното предложение, което беше изпратено в Брюксел през януари. Оценката на Еврокомисията трябваше да пристигне до края на  март.

Като цяло интересът към участие в двете обществени поръчки на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) – за проектни мениджъри и за техническо и енергийно обследване, беше слаб.

В четвъртък предстои да бъдат отворени офертите за реклама на обновяването на жилищните сгради с европейски средства. Предстои да видим какъв ще е интересът към това перо на проекта, което ще глътне близо половин милион лева.

Няколко са причините за липсата на интерес към иначе шумно афишираната програма като възможност да се обнови остарелия жилищен фонд в страната и същевременно да се осигури свеж финансов ресурс за затруднените строителни фирми.

От една страна това са неясните параметри и обхват на работата на компаниите, които се занимават с обследване. От друга страна програмата покрива 50% от разходите по санирането, което означава, че домакинствата, които се включат, ще трябва да осигурят другата половина от парите в условията на кредитен вакуум.

Засега министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова не смята, че обновяването на жилищата с европейски пари ще се компрометира. Пред журналисти тя посочи, че регионите няма да останат "необгрижени" от ресорното й ведомство, макар и да не обясни точно какво ще предприеме министерството, ако и след удължения срок за набиране на кандидати по двете обществени поръчки не се явят желаещи.

Сметките

В обществените поръчки за техническото и енергийното обследване не са заложени количествени показатели. Това е обяснимо, тъй като строителното министерство няма как да предположи колко от етажните собствености в отделните региони за планиране ще се включат в програмата. Това обаче води до неясен обхват на работата и оттам - до колебание у фирмите да участват в санирането с европари, обясни за Investor.bg инж. Стефан Кинарев, председател на Управителния съвет на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП).

Последна актуализация: 10:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Ай-не Ай...и, като добавим крайно разнородният състав на собствениците, и нееднородното запълване на имотите с живеещи, и високата цена на тези услуги, да не излезе така, че президентът да се разочарова? -Не бива така, господа другари, не бива. Я, само, какво пари чакат да бъдат УСВОЕНИ при тази масова далавера...-Друг въпрос, доколко и дали ще стане достатъчно масова, ако нямате и вие кинти за това.-Нали така ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Ай............................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още