IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Документи за саниране на жилища с евросредства ще се подават от юли

Еврофинансирането покрива изцяло разходите по техническото обследване, техническата паспортизация и енергийното обследване на сградите

12:06 | 12.04.12 г.
Документи за саниране на жилища с евросредства ще се подават от юли

Етапите на санирането

Сдруженията на собствениците, които искат да кандидатстват по програмата за саниране, първо трябва да подадат т. нар. заявление за интерес и подкрепа, с което да декларират интереса на етажната собственост да участва в програмата, обясни Десислава Йорданова, директор на дирекция „Жилищна политика“ в министерството.

Заявлението се подава пред проектния мениджър и следва той да го одобри по формални критерии, допълни Йорданова.

Ако заявлението бъде одобрено се прави оглед на сградата и се оценяват направените досега интервенции. Огледът трябва да се осъществи с помощта на общината, на проектния мениджър и на фирмата, която ще прави техническото и енергийното обследване на сградите в съответния регион за планиране.

След като приключи огледа трябва да се изготви индикативен бюджет за санирането на сградата и да се направи разпределение на разходите за всеки собственик, допълни Десислава Йорданова.

Този бюджет е ориентировъчен и на негова база собствениците трябва да вземат окончателно решение дали ще имат възможност да направят санирането. Едва след това се пристъпва към регистрация на сдружението на собствениците в общината, ако преди това етажната собственост не се е регистрирала.

След това собствениците на всеки апартамент в сградата за саниране трябва да преведат по 500 лева по сметка на строителното министерство. Следва подаването на заявление за финансова помощ, което ако бъде одобрено се сключва споразумение между регионалното министерство и сдружението на собствениците.

На следващия етап собствениците трябва да осигурят 30% от дължимата сума за санирането, обясни Десислава Йорданова. След това започва конструктивното обследване на сградата и изготвянето на техническия паспорт.

Ако се окаже, че сградата е конструктивно неустойчива, собствениците трябва да извършат необходимите укрепвания за своя сметка, допълни Йорданова. Те могат да получат по-голям кредит от фонда за жилищно обновяване, ако се наложи конструктивно укрепване, допълни тя.

Ако обаче етажната собственост няма възможност да поеме такива допълнителни разходи, собствениците ще получат изготвения технически паспорт на сградата и могат да се откажат от санирането с европари на този етап, като им се възстановяват всички средства, внесени дотук.

Ако сградата обаче е конструктивно устойчива и не се налага нейното укрепване, следва енергийното обследване, каза Десислава Йорданова. След приключването му се изготвя техническия проект, подава се в общината за одобрение и се издава разрешение за строеж.

На този етап собствениците трябва да осигурят останалата част от сумата за санирането, допълни Йорданова. Извършват се строителните и ремонтни дейности и след тях сградата се въвежда в експлоатация.

Груби сметки на регионалното министерство показват, че разходите за саниране на един  апартамент са около 10 хил. лева, като варират в зависимост от моментното състояние на сградата, както и извършваните по самото жилище подобрения. Това означава, че собствениците на жилищата ще платят до 5 хил. лева за обновяването с европейски пари.

* Актуализирано към 16.55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още