IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоят тежки преговори за исканите нови 250 млн. евро във фонд "Козлодуй"

Румънски евродепутат настоява България да не получава нови финансови компенсации с мотива, че сегашният ресурс се усвоява бавно

13:18 | 30.05.12 г. 1
<p>
	<em>Изграждането на еколочни енергийни съоръжения е сред проектите, които се финансират от фонда </em>&nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Изграждането на еколочни енергийни съоръжения е сред проектите, които се финансират от фонда    Снимка: БТА

Поради забавяне в усвояването на средствата от международния фонд „Козлодуй“ България ще бъде принудена да защитава искането си за получаване на допълнителни 250 милиона евро компенсации, които да бъдат отпуснати на страната заради затварянето на първи четири блока на централата.

Това съобщи изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, който присъства на международната ядрена конференция във Варна, предаде БТА.

Коментарът му е по повод внесения в Европейския парламент доклад от румънски депутат с искане за прекратяване на допълнителните финансови компенсации за България след 2014 г., поискани заради закриването на първите четири блока на централата.

Средствата се предоставят на страната за изпълнение на енергийно ефективни проекти, чиято основна цел е да се намали енергоемкостта на българското производство. 

Валентин Николов обясни, че в преговорите с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) България ще настоява за допълнително финансиране по линия на фонда в периода 2014-2020 година."Ще продължим да настояваме и за допълнителните 250 млн. евро, които да се отпуснат в периода от 2014 г. до 2020 г., добави още шефът на АЕЦ „Козлодуй“.

"Утре летя за Лондон за заседание на ЕБВР и се надявам да убедя експертите да няма намаление на средствата", посочи още Николов. Той поясни, че страната е готова с нови програми за финансиране, които ще представи пред донорите. 

Като припомни, че в условията на криза е логично финансистите да се опитват да намаляват средствата за определени програми, Николов обясни, че страната е ускорила значително мерките по усвояването на сегашния бюджет, което му дава основание за успешен завършек на преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Няма никакво значение какво искат румънците Важното е да се ускори усвояването на тези средства Това са пари за повишаване на енергийната ефективност но не само за саниране на сгради а и за повишаване на енергийната ефективност при производството преноса и краиното потребление на енергия Ще бъде направо тъпотия да изтървем тези пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още