IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комитетът на регионите даде зелена светлина за Общата селскостопанска политика

Има прогрес по директните плащания, а по-гъвкавите правила защитават регионите, уверени са от организацията

13:59 | 04.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Комитетът на регионите даде зелена светлина за Общата селскостопанска политика

Комитетът по регионите* в ЕС се включи в дебатите относно промените в Общата селскостопанска политика (ОСП) и подкрепиха позицията на ЕП по този въпрос. Според коментарите на председателя на организацията Рене Сушон има прогрес по отношение на разпределението на директните плащания, което позволява и на по-малките фермери да получат европейско финансиране.

От организацията също подкрепят ограничаването на субсидиите само до активните производители, се казва в съобщение на Комитета по регионите.

По-голямата гъвкавост ще позволи и по-доброто развитие на регионите, както и да се вземат предвид различията в отделните региони. Така помощите ще бъдат използвани много по-рационално, отчитат още от комитета.

В същото време Рене Сушон коментира, че лимитът по отношение на директните плащания не трябва да надхвърля 200 хил. евро, макар и от Генерална дирекция „Земеделие“ към ЕК да препоръчаха таван от 300 хил. евро. При по-високи лимити обаче има опасност да бъдат продължени спекулациите, които сега се наблюдават в някои европейски държави.

Комитетът по регионите предлага още и възможността 15% от средствата по първия стълб на ОСП (директните плащания) да преминат към втория стълб, а именно за развитие на селското стопанство. По втория стълб са плащанията свързани с закупуването на нова техника и иновации, например.

Изявленията на Комитета по регионите са свързани с гласуването на промените в ОСП от комисията по земеделие и селско стопанство в Европейския парламент. Това гласуване отвори възможността за дискусии по повод планираната реформа между представителите на ЕП, европейските институции и държавите от общността. Промените ще влязат в сила с новия програмен период – от началото на 2014 година. 

*В Комитета по регионите членуват 344 представители на регионални и локални организации от целия ЕС. Целта на институцията е защитата на интересите на регионите от една страна, и представянето на европейските политики в самите региони. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още