IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да предложим ли отмяна на фиксирания дял за зелените плащания по ОСП?

30% от плащанията по общата селскостопанска политика за следващия програмен период ще бъдат за биопроизводители

09:16 | 03.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Източник:<em> Европейска комисия</em></p>

Източник: Европейска комисия

В следващия програмен период (2014 - 2020 година) част от плащанията по Общата селскостопанска политика (ОСП) ще бъдат насочени за стимулиране на производителите да преминат към биологично земеделие или животновъдство. Това е заложено в плановете на Европейската комисия (ЕК).

По тази причина и в предложенията, които все още се обсъждат, е записано, че 30% от плащанията по ОСП трябва да бъдат именно т.нар. "зелени" плащания - този тип субсидии ще бъдат предоставяни на производителите, прилагащи биологични практики в своите ферми. 

За България обаче този дял е неприемлив и ще предложим страните членки да разпределят зелените субсидии в определени рамки, а не да има фиксиран дял. Това е коментирал зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров по време на Българо-холандски семинар "Как да създадем жизнеспособно и конкурентноспособно земеделие", гласи разпространено от Министерството на земеделието и храните съобщение. 

Делът на тези субсидии за биологично селско стопанство е неприемлив за България, защото въпреки бума на екологичните продукти, у нас производството все още е твърде ограничено. Едва 0,5% от земедлеските площи например са заети от биологично земеделие. В животновъдството нещата стоят още по-неблагоприятно - имаме само 7 хил. овце, отглеждани съобразно био-практиките. Данните бяха изнесени преди броени дни по време на пресконференция на Българската стопанска камара (БСК).

Тогава беше направено и сравнение с някои европейски държави - първенец в Европа по отношение на площи, заети от биологочино земеделие е Австрия - общо 17,2% от всички площи. Като цяло в целия ЕС се увеличават площите, на които се отглеждат биологични култури. 

Вътрешният пазар на биопродуктите у нас е нищожен - през 2011 година всеки българин е похарчил по 0,70 евро за биопродукт - за цялата година. За сравнение в Дания харчат по 140 евро на година. Затова не е много странно, че 80-90% от продукцията е предназначена за износ. И още едни пропуск - ясно се усеща липсата на преработващи компании на биологични продукти - имаме само един регистриран преработвател на биологично месо и само пет мандри. 

Самите компании обясняват това положение с липсата на субсидии. Защото, за да произвеждаш био, трябва да спреш всяко друго производство. Така, с малкия ни пазар и високите цени на продуктите, в първите години производителите ще са на загуба. 

И така се стига до един омагьосан кръг - производителите се оплакват от липсата на субсидии, а МЗХ не иска субсидии, защото няма производители....

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още