IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Логото „европейски лист“ ще отличава биопродуктите от фалшификатите

Първият български производител на „годжи бери“ (плодовете на дълголетието) скоро ще пусне на пазара сертифицираната си продукция

16:22 | 16.07.12 г.
Логото „европейски лист“ ще отличава биопродуктите от фалшификатите

Производителите не сертифицирана биологична продукция призовават потребителите да купуват единствено продуктите с утвърденото от Европейския съюз лого, за да не попадат на фалфишикати, които често се продават на пазара.

От първи юли 2012 г. логото с „европейския лист“ на зелен фон присъства задължително върху опакованите биологични стоки като отличителен знак, че храните са доказано екологично чисти и са проверени от съответните сертифициращи служби.

Логото с „европейския лист“ на зелен фон беше утвърдено преди пет години, но стана задължително от лятото на 2010 г., като на производителите беше даден двугодишен период на адаптация, през който те трябваше да инвестират за отпечатването на новите опаковки, припомниха експерти от земеделското министерство.

Самото производство е до три пъти по-скъпо от конвенционалното земеделие и животновъдство, тъй като в него не се влагат изкуствени торове или пестициди, а борбата с вредителите се извършва по естествен път. В резултат на това добивите на биопроизводителите са значително по-ниски, но се компенсират от високите цени, които потребителите предпочитат да платят заради високото качество.

По данни на статистиката към края на 2011 г. в страната са сертифицирани над хиляда биопроизводители. Слабата активност към този тип земеделие се дължи на огромните разходи, които фермерите правят по сертифирането на продукцията им, припомниха представители на браншовата асоциация.

Процесът на сертификация продължава три години, за което стопаните плащат между хиляда и три хиляди лева на контролните органи. В същото време стопаните не могат да продават продуктите като био, от което търпят загуби.

Разходите се оказват непосилни за голяма част от дребните производители, които едва от миналата година започнаха да получават по-големи компенсаторни плащания по агроекологичната мярка на програмата за селските райони.

„Производителите се нуждаят от подкрепа в тригодишния преходен период, когато продукцията им още не е сертифицирана. Затова и те се надяват на по-голяма подкрепа за този период“, поясни биопроизводителят Димитър Найденов, който очаква до месец да получи очаквания сертификат.

Найденов е единственият фермер в страната, който е инвестирал в отглеждането на храстите „годжи бери“, чиито плодове са добили световна известност с лечебните си свойства. Затова и цената на тези плодове е изключително висока - един килограм годжи бери струва между 50 и 60 лева. 

Храстите с червените плодове, наподобяващи шипка, се отглеждат върху 3 дка площ край костинбродското село Петърч. Плодовете са мощен антиоксидант, защото съдържанието им на витамини е стотици пъти по-високо от това на останалите плодове.

За последните три години фермерът е вложил значителни средства, като очакванията му са след сертифицирането да продава пресните плодове както в страната, така и зад граница.

Преобладаващата част от дребните земеделски производители имат желание да преминат от конвенционално към биопроизводство, но на този етап процедурите за кандидатстване са тежки, обясни пред Investor.bg и Веселин Василев, зеленчукопроизводител от Добричко.

Заедно със свои колеги той проучва възможността да започне екологично земеделие, но очаква да се улесни и достъпът до финансиране, така че в трите години на преход фермерите да бъдат компенсирани за високите разходи за производство.

От миналата година компенсаторните плащания за биопроизводители в преход се повиши от 505 евро на 729 евро за хектар, припомниха от земеделското министерство. Увеличени са и субсидиите за овощни градини, поясни Диана Трифонова, шеф на отдел в агроминистерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още