IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От юли логото на биопродуктите става задължително за Европа

Отличителният знак няма да бъде поставят единствено за непакетираните и вносните биохрани

13:55 | 29.06.12 г.
<p>
	Европейското лого беше въведено през 2010 г. Снимка: Архив</p>

Европейското лого беше въведено през 2010 г. Снимка: Архив

От първи юли производителите на биородукти задължително трябва да поставят върху опаковките на стоките знака със зелено листо, което отличава екологично чистата продукция от произведената по конвенционален начин, съобщиха от министерството на земеделието.

За неопакованите и вносните стоки отличителният знак не е задължителен. Държавите-членки обаче си запазват правото да поставят и други национални или регионални отличителни знаци върху биопродуктите наред с европейското лого. Целта е потребителите да бъдат информирани, а контролните органи да засилят проверките срещу разпространението на фалшиви екологични продукти, поясниха експерти.

Европейското лого беше въведено от началото на 2010 г., но компаниите получиха двугодишен срок за адаптиране на етикетите, за да се избегне безсмисленото изхвърляне на съществуващите опаковки.

Според евроизискванията наред с логото върху етикетите трябва да се изписва и кодът на контролния орган, одитирал биопроизводителя, както и и мястото на производство на земеделските суровини.

През последните години се наблюдава постоянно нарастване на потреблението на биологични продукти в ЕС, като в момента техният пазарен дял възлиза на 2% от целия европейски пазар на хранителни продукти.

Увеличение има и в размера на обработваемите площи с биокултури, които в ЕС заемат 5% от всички земеделски площи. Над 200 хиляди са и сертифицираните биофермери в общността.

Въпреки че в България биопроизводството започна с фалстарт, от последната година се наблюдава постепенно нарастване на обработваемите площи.

На политическо равнище в ЕС през тази година бе сключено споразумение и за въвеждане на  правилата за производство на „биологичното вино“, които влизат в сила на 1-и август, припомнят от министерството.

През февруари ЕС подписа споразумение със САЩ за еквивалентност при биологичните продукти, което ще намали бюрократичните разходи за производителите, които търгуват между САЩ и евросъюза.

През май комисията пък представи доклад за съществуващите регулаторни мерки при биологичното производство, чиято цел е да провокира междуинституционален дебат с всички заинтересовани страни и така да поощри проучването на нови възможности за усъвършенстване на политическите инструменти на ЕС в областта на биологичното производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още