IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери ще могат да получат финансиране за собствена марка продукти

До 6 500 швейцарски франка на проект отпуска Българо-швейцарската програма за сътрудничество

11:36 | 29.07.13 г.
Фермери ще могат да получат финансиране за собствена марка продукти

Фермери ще могат да кандидатстват с бизнес проекти за създаване на продукти собствена марка, а финансирането, което могат да получат, е до 6 500 швейцарски франка. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч д-р Ивайло Йотов, цитиран от БТА.

Общо 65 хиляди швейцарски франка се предоставят от Българо-швейцарската програма за сътрудничество за закупуване на оборудване, изготвяне на технологични и инвестиционни планове. До изчерпване на този ресурс всеки, който отговаря на изискванията, може да получи до 25 на сто от общата инвестиция.

Йотов пояснява, че чрез проекта на Фондация за биологично земеделие "Биоселена" фермерите ще могат със суровината, която получават от собствените си животни, да произвеждат млечни продукти като кисело мляко, различни видове сирена и други. Те ще бъдат етикетирани със собствена марка и ще могат да се реализират на пазара.

Според законодателството животновъдите нямат право да предлагат продуктите си в големите хранителни вериги, а в рамките на своята ферма, малки магазинчета и общински пазари, по реда на Наредба 26 за директните продажби.

В проекта са включени общините Троян, Карлово, Чипровци, Берковица, Георги Дамяново, Своге и Годеч.

Всеки фермер ще получи консултация от специалист-технолог на млечни продукти, с който да се разработи и внедри определен продукт. Ще се разработват подходящи опаковки и етикет. Освен това десет фермери ще бъдат обучени в швейцарски ферми, които преработват част от продукцията си и извършват директни продажби", поясни Тенчо Христов, зооинженер от фондация "Биоселена".

По проекта ще бъдат основани няколко фермерски пазара - в Троян, Карлово, Монтана, София. Ще бъда организирани и интернет продажби.

Вече има един одобрен проект – на фермер от село Дълбок дол в  Ловешка област, който ще предлага собствена марка краве мляко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още