IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мандри за продан

Продават се поне три големи предприятия от млечната промишленост у нас

08:45 | 07.01.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мандри за продан

Поне три големи предприятия от млечната промишленост у нас са обявени за продан, показа справка на Investor.bg. Едно от тях - „Лакрима“ - АД от Пазарджик, се продава от кредитора си - ОББ. Обявената цена е 3,03 млн. евро. 

Продажбата ще бъде извършена от синдика на дружеството Снежана Маджарова, става ясно от публикация на сайта на банката. За продажба са обявени имоти, сграден фонд, както и машините и съоръженията на „Лакрима“.

Предприятието, което е едно от най-старите в България, беше обявено в несъстоятелнот с решение на Пазарджишкия окръжен съд от края на октомври 2011 година. Справка в Търговския регистър показва, че компанията „Лакрима“ е взимала на два пъти банкови заеми в размер на малко над 7 млн. лева и за 4 млн. лева. И двата заема са изтеглени през лятото на 2008 година и са заличени през пролетта на 2009 година.

За продажба в сайта на Financial Times Businesses for sale има още две обяви – едната за мандра  в село Костенковци, разположена в Габровския регион. Исканата цена е 1,2 млн. долара. Предприятието залага на екологичното производство на млечни продукти – капацитетът за преработка е между 15 и 20 тона мляко на ден.

Мандрата, собственост на компанията „Бен Инвест“, има право да преработва мляко, което не съответства на европейските регламенти, съгласно официално решение на ЕС. В обявата за продажбата обаче е записано, че производството лесно може да бе променено. Освен това и дерогацията за българските ферми беше удължена до края на 2013 година.

За продажба е обявено и предприятието „Габрово милк“, като са предложени различни варианти – от изкупуване на миноритарни дялове до продажба на цялата собственост. Очакваната цена е 5 млн. евро. Предприятието има кредити, но ги обслужва редовно, коментират продавачите и няма просрочени задължения. Целта на продажбата е намиране на външен инвеститор, за да бъде увеличен делът на износа на придприятието.

„Габрово милк“ има разрешение за износ на продукцията си в  ЕС, както и за Русия и пазари в Близкия изток.

От кредитори се продава и значително по-малкия по големина цех за производство на сладолед в Нова Загора. Крайният срок за продажбата, обявена от частен съдебен изпълнител, е 21 януари 2013 година. Преди време за предприятието беше публикувана и обява в сайт за продажби, където исканата цена беше 300 хил. евро.

От години млечната индустрия в България е в тежко състояние. Едно от поредните доказателства за това е невъзможността българските фермери да изпълнят млечните квоти, които ни отпуска ежегодно Европейската комисия. За 2011/2012 година страната не успя да попълни и половината от определените ни квоти.

Статистиката показва и намаляването на производителите – от 15 хил. през 2010/2011 година до около 12 хил. през тази година.

По този начин още повече се задълбочава един от основните проблеми за млекопреработвателите – липсата на качествени суровини за производството. Изчезването на фермите е породено и от евтин внос на мляко и заместващи продукти, коментират животновъдите.

По тази причина и новата Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти беше възприета от животновъдите у нас като вариант за спасение на сектора. От Асоциацията на говедовъдите в България обясниха, че за производството на млечни продукти се използва нерафинирано палмово масло, което е по-евтино от млякото. С новата по-строга наредба преработвателите ще се обърнат към българските производители, смятат от асоциацията.

Тази прогноза подкрепят и от Асоциацията на млекопреработвателите. Председателят на организацията Димитър Зоров коментира, че текстовете са в подкрепа на българското производство, което е важно. „Иначе само правим анализи защо външнотърговското салдо е отрицателно за всички отрасли“, обясни той по време на дискусиите относно новата наредба. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
tonitov
преди 11 години
Да не е социализъма, че да е ненормално предприятие да фалира, иначе фалира държавата, нали ядем попарата му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Андрей Любенов
преди 11 години
Благодаря за сигнала, коригирахме техническата грешка. Хубав ден :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
tati
преди 11 години
С новата по-строга наредба производителите ще се обърнат към българските производители, смятат от асоциацията. айде бе до кога безсмислените ви писаници ще се публикуват няма ли редактор да ви проверява тъпотиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още