IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България не попълни и половината от млечните си квоти

Шест държави от ЕС са прескочили определените количества и ще трябва да платят глоба в размер на 79 млн. евро

14:21 | 18.10.12 г.
България не попълни и половината от млечните си квоти

Шест страни от Европейския съюз (ЕС) са преизпълнили своите млечни квоти за 2011/2012 година. Това са Австрия, Ирландия, Холандия, Германия, Кипър и Люксембург и тези страни ще понесат своите санкции, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

За надвишаването на определените количества тези шест държави трябва да платят глоба в общ размер от 79 млн. евро.

Като цяло обаче комисията отчита, че определените общи млечни квоти не са изпълнени и произведеното количество е с 4,7% по-малко от предвиденото.

В поредната негативна класация България отново се нарежда на първо място. Според предварителните данни за периода сме произвели с 52,6% под предвиденото количество мляко, което беше 957 хил. тона. Неизпълнение имаме и по отношение на директните продажби – от предвидени 71 хил. тона, са реализирани с 54% по-малко продадени количества.

Всъщност тенденцията се задълбочава – през миналия отчетен период (2010/2011 година) бяха определени 942 хил. тона, от които произведохме около половината. По отношение на директните продажби обаче има известно подобрение. През миналия период квотите ни са била за малко над 76 хил. тона, но са реализирани директни продажби с 57% по-малко.

Данните показват и намаление на броя на активните млекопроизводители – от 15 хил. през миналия период, до около 12 хил. през тази година.

Квотната система за производство на мляко в Европейския съюз беше въведена през 80-те години на миналия век. Целта беше да бъдат решени проблемите със свръхпроизводството, които тормозят сектора в този период.

Всяка държава има две квоти – едната за доставка на млякото в мандрите и една за директни продажби на фермите. На национално ниво тези квоти се разпределят между самите производители в страната. Неизползваните квоти могат да бъдат прехвърляни на други производители в държавата.

Преценката на комисията обаче е, че системата вече е свършила своята работа и се предвижда квотата да отпадне от април 2015 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още