IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папазов: Евросредствата за тунела под Шипка са под въпрос

Има възможност проектът да бъде финансиран от републиканския бюджет, ако парите от Брюксел не бъдат отпуснати

16:51 | 20.11.13 г. 1
Папазов: Евросредствата за тунела под Шипка са под въпрос

Съществува реален проблем пред реализацията на проекта за обхода на Габрово и за тунела под Шипка с евросредства, обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов пред парламентарната комисия по транспорт.

Докладът по ОВОС за обходния път и тунела под Шипка е обжалван от няколко екологични организации в съда и това може да създаде проблем за проекта, обясни Папазов.

Тъй като в момента екооценката е обжалвана, министерството на транспорта не може да подаде нужните документи, за да придвижи проекта. “Наистина има опасност, ако ние не завършим и нямаме резултати от делото срещу ОВОС-а”, посочи той.

Папазов все пак успокои, че транспортното министерство е провело всички възможни преговори с Европейската комисия и на този етап има обещание, че дори  в началото на следващата година да приключи обжалването, апликационна форма ще може да бъде подадена. По този начин проектът все пак ще може да бъде задвижен и финансиран от ЕС.

Ресорният министър вметна, че има възможност проектът да бъде финансиран от републиканския бюджет, в случай че средствата от Брюксел не бъдат отпуснати. Папазов не уточни по какъв начин ще бъдат отделени парите и през кой период.

На този етап министерството има надежда и предполага, че ще спечели делото срещу екологичните организации. По този начин подаването на апликационната форма за проекта няма да бъде забавено и той ще бъде реализиран по ОП “Транспорт”, стана ясно още от думите на министъра.

“Министерството на транспорта ще обжалва делото, ако се наложи. Ние ги водим тези дела, защото когато е трябвало не е бил направен нужния анализ на трасетата”, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Ето пак от бюджета! :D Цената му ще е в пъти над пазарната! Така де стимулират бизнеса си с общите пари! Европейците пляскат през ръцете когато се краде, но с нашите пари няма проблем, колкото кажат плащаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още