IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК набира проекти по схемата за изграждане на енергийна инфраструктура

Фокусът ще бъде към проекти в областта на електричеството и газовата инфраструктура

10:04 | 13.05.14 г.
ЕК набира проекти по схемата за изграждане на енергийна инфраструктура

Европейската комисия (ЕК) стартира първата фаза по схемата Connecting Europe Facility (CEF), която подпомага изграждането на трансгранична енергийна инфраструктура. По тази мярка ще бъдат отпуснати общи 750 млн. евро, като основно фокусът е към газова инфраструктура и електричеството. Общо по CEF за този програмен период ще бъдат отпуснати 5,58 млрд. евро.

Целта на проекта е да премахне енергийната изолация на някои от страните в Европейския съюз (ЕС), отбелязват от Европейската комисия при представянето на предложението. Сред финансираните проекти ще бъде и изграждането на междусистемни газови връзки.

От ЕК вече са публикували апликационните форми за набиране на предложения. Крайният срок за подаване на документацията е 19 август 2014 година, а проектите, които получават европейско финансиране, ще бъдат обявени през ноември 2014 г.

Одобрените проекти могат да получат до 50% финансиране по схемата. В специфични случаи, които подкрепят енергийната солидарност между страни от общността, европейското финансиране може да бъде до 75 на сто.

Предимство ще имат именно подобни проекти, които след своята реализация ще донесат ползи за поне две държави от общността. Приоритетно финансиране ще получат още и проекти, които ще гарантират сигурност на доставките, ще подобрят конкурентоспособността или ще намалят емисиите парникови газове.

Средства ще бъдат отпускани както за проучвателните дейности, така и за строителните работи по одобрените проекти.

„Кризата в Украйна показва колко важно е да бъде обновена енергийната инфраструктура и да бъдат изградени липсващите интерконектори между страните от ЕС”, коментира комисарят по въпросите на енергетиката в общността Гюнтер Йотингер при представянето на предложението. Според него страните от ЕС могат да си помогнат и сами при кризисни ситуации, но само ако е налице добре изградена енергийна инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още