IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските регистри на държавите от ЕС ще бъдат свързани в единна платформа

Крайната цел е да се повиши прозрачността на единния пазар

09:34 | 02.06.14 г.
Търговските регистри на държавите от ЕС ще бъдат свързани в единна платформа

Търговските регистри на държавите от ЕС ще бъдат свързани в единна платформа. Това става ясно от публикуван проект за изменение на Закона за Търговския регистър.

В българското законодателство трябва да бъдат отразени няколко евродирективи, включително и Директива 2012/17/ЕС - за взаимното свързване на търговските регистри. Промените в законодателствата на държавите членки трябва да са факт до юли 2014 г. Регистрите се очаква да бъдат свързани до 2017 г.

Адаптирането на информационната система на българския Търговски регистър ще струва 610 хил. лв., изчисляват от Министерството на правосъдието. Средствата ще се предвидят за 2016 г.

Чрез европейска централна платформа ще се предава информация от всеки един регистър на държава-членка до регистрите на друга държава-членка.

Достъпът до информация ще става чрез портал, който ще служи за европейска електронна точка за достъп. Чрез електронната платформа ще се обработват запитвания, отправени от отделни потребители, за информация за дружествата и техните клонове.

В проекта се уточнява, че директивата няма за цел изграждане на централизирана база данни за регистрите, в които се съхранява информация за дружествата. Държавите членки няма да бъдат задължени да променят своите системи.

Системата ще е децентрализирана, а платформата няма да изменя съдържанието на съхраняваната в националните регистри информация за дружествата или клоновете на чуждестранните търговци.

В мотивите към проекта се посочва, че свързването на търговските регистри следва да улесни сътрудничеството между търговците, да намали бариерите пред трансграничната стопанска дейност и да редуцира административната тежест, особено за малките и средните предприятия.

Прозрачността на пазара изисква, от една страна, данните в търговските регистри на всички държави-членки да бъдат лесно достъпни чрез единен пункт за достъп и, от друга страна, да бъдат надеждни, актуализирани и предоставени в стандартен формат на всички официални езици на ЕС, посочват вносителите.

За целта порталът ще обработва чрез платформата запитвания, отправени от отделни потребители, търсещи информация за дружествата и техните клонове, открити в други държави-членки.

Дали всеки потребител ще може да ползва информацията? „Да, тя ще бъде достъпна за всички потребители на портала. В държавите-членки на ЕС към момента се обсъжда начинът на достъп, тъй като към момента в някои от регистрите, съгласно тяхното законодателство, достъпът е платен“, коментира пред Investor.bg изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Венцислав Спирдонов.

На въпрос дали обменът на данни между различни държави ще забави обслужването на компаниите той отговори: „Разбира се, това ще натовари системите, но ще бъдат взети необходимите технологични мерки, за да не се получи забавяне“.

Крайната цел е да се повиши прозрачността на единния пазар и защитата на притежателите на акции и дялове, се казва в мотивите към проекта.

Вносителите очакват и да бъде подобрено сътрудничеството между органите, водещи регистрите, при презгранични процедури: презгранични сливания, преместване на седалище от една държава-членка в друга или при производства по несъстоятелност.

Между регистъра на дадено дружество и регистрите на неговите клонове, открити в други държави-членки, ще се обменя информация за започването или прекратяването на производство за ликвидация на дружеството или за обявяването му в несъстоятелност. Държавите-членки следва да гарантират, че клоновете на прекратеното дружество се заличават от регистъра без неоправдано забавяне.

Проектът за транспониране на Директивата предлага и изменение на Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. В Търговския регистър ще се вписват обстоятелства относно дружеството, установено в съответната офшорна зона, както и неговият действителен собственик.

Създаването на платформата и поддръжката й ще се финансират от общия бюджет на ЕС. Разходите за промените в националните регистри се поемат от всяка държава - членка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още