IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри програма за България с бюджет 105 млн. евро в помощ на най-бедните

Със средствата ще бъдат осигурени индивидуални пакети с хранителни продукти и дейността на социални кухни

15:51 | 05.12.14 г. 3
ЕК одобри програма за България с бюджет 105 млн. евро в помощ на най-бедните

Европейската комисия прие днес оперативна програма за България по линия на новия Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се (ФЕПН/FEAD). Това се посочва в съобщение на ЕК, цитирано от БТА.

За периода 2014-2020 г. страната ще получи 104,8 милиона евро (по текущи цени), с които ще осигури основно материално подпомагане за най-нуждаещите се в страната. Към тях ще бъдат добавени над 15 млн. евро от българския държавен бюджет.

В България Фондът ще финансира раздаването на индивидуални пакети с хранителни продукти и топла храна от социални кухни, както и съпътстващи социални услуги.

Дейностите по изхранване на бедните ще започнат още тази зима. Те ще бъдат организирани от общините и партньорски организации, които ще правят доставки по домовете за хората със затруднено придвижване.

Хранителни помощи ще получават лица на социално подпомагане, пенсионери с ниски пенсии, хора, които отговарят на условията за отпускане на помощи за отопление и тези с общ доход, по-нисък от диференцирания минимален доход. Топла храна ще се предлага на бездомните и жертвите на природни бедствия и извънредни ситуации.

Програмата предлага също съпътстващи мерки за насърчаване на социалното приобщаване като достъп до други общински социални услуги, включително до дейностите, подпомагани от Европейския социален фонд, както и временно настаняване на бездомни хора.

Еврокомисарят по заетостта Мариан Тейсен припомни, че България си е поставила за цел до 2020 г. 260 000 души да преодолеят прага на бедността.

Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се (ФЕПН/FEAD), който функционира от януари 2014 г., е пример за европейската солидарност, отбелязват от ЕК. Основната му цел е да се прекъсне порочният кръг на бедност и лишения чрез нефинансово подпомагане на някои от най-уязвимите граждани на ЕС. В реално изражение бюджетът на ФЕПН за периода 2014-2020 година възлиза на 3,8 млрд. евро.

Фондът е наследник на създадената през 1987 г. Програма на ЕС за разпределяне на храна на най-нуждаещите се лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
StefanL
преди 9 години
това е като компенсация затова че ни отрязаха за южен поток
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
hellwitch
преди 9 години
Ужас?!?Ако искаш да помогнеш на бедните - образовай ги и ги научи как да изкарват пари и да се грижат за себе си. Да се дават подаяния - боб и лютеница е даже вредно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 9 години
Как им се откъснаха от сърцето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още