IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се строи екологична инфраструктура при блокирани плащания

Общини и строители трябва бързо да наваксат забавеното строителство на обектите

15:57 | 24.12.14 г. 1
Как се строи екологична инфраструктура при блокирани плащания

2014 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция „Икономиката през 2014 г.“.

„Ледниковият период“ за проектите по оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) приключи. Това неизбежно се отрази на работата по инфраструктурата, финансирана по програмата за периода 2007-2013 г. Програмата бе замразена от Брюксел през ноември 2013 г. заради открити нарушения при обществените поръчки на общините. По същата причина по-късно беше блокирана и програма „Регионално развитие“.

Също през ноември 2013 г. общините, които изпълняват екопроекти, бяха изненадани от промяната на правилата в движение. Разходите за ДДС по водни проекти бяха обявени за недопустими за възстановяване от ЕС. На практика това постави общините в ситуацията да са длъжни да се разплащат със строителите с ДДС, а да получават евросредствата без ДДС.

Докато програмата беше във фризера

Общо пет месеца общините изкараха с напълно спрени плащания - включително и от бюджета. Затова сега някои отчитат, че работата по инфраструктурата бе забавена. Все пак някои градове бяха получили авансово средства по проектите през 2013 г. и това помогна в периода без трансфери от държавата. Междувременно местната власт трябваше да реагира и заради наложените при серия одити финансови корекции.

Впоследствие на 8 август 2014 г. плащанията бяха възобновени с национални средства. Министерският съвет гласува 750 млн. лв. за разплащане към бенефициенти по двете спрени програми. От август до края на октомври по екопрограмата с национални средства вече са разплатени над 400 млн. лв., изчислиха от МОСВ.

„Драматично беше това, което се случи през изминалата година“, заяви министърът на околната среда Ивелина Василева, която преди дни представи публичен отчет докъде е стигнала работата по програмата.

Изпълнителният директор на Камарата на строителите Иван Бойков припомни, че през лятото строителите натрупаха разходи за около 1 млрд. лв. и това забави обектите. „Сезона не го пропуснахме, но темпото не беше каквото трябва на финала на програмния период. Нямаше замразени обекти, но имаше обекти, на които се импровизира заради липсата на оборотни средства“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 9 години
В нормалните държави общините имат пари сами да си правят инфраструктурата. Така както в един блок самите собственици събират пари и си поддържат общите части. При нас обаче.. е по-лесно да се чака на помощи. Както правят ***. Стоят и чакат някой да им свърши работата. Казано по друг начин общините трябва да имат достатъчно приходи за да си поддържат инфраструктурата.. и това обикновено става чрез местните данъци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още