IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще управлява сама финансовите инструменти по европрограмите

Решението за създаването на Фонд на фондовете е национално и не подлежи на одобрение от ЕК, заяви Томислав Дончев

15:39 | 22.10.15 г.
<p>
	Валери Белчев (в средата), председател на Управителния съвет на &quot;Фонд мениджър на финансови инструменти в България ЕАД&quot;. <em>Снимка: БТА </em></p>

Валери Белчев (в средата), председател на Управителния съвет на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България ЕАД". Снимка: БТА

С учредяването на Фонд на фондовете България ще администрира самостоятелно финансовите инструменти по оперативните програми за новия програмен период 2014 – 2020 г. Това стана ясно на съвместна пресконференция на вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов, на която беше представено ръководството на държавното дружество „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД.

Томислав Дончев обясни, че докато традиционното европейско финансиране е грантово или безвъзмездно, то използването на финансови инструменти наподобява кредитите. Разликата е, че при ползването на инструмент за финансов инженеринг достъпността и лихвата са много по-изгодни.

През новия период ще управляваме много повече средства за финансов инженеринг – делът им е 10% от всички евросредства, посочи Дончев. Владислав Горанов уточни, че става въпрос за 777 млн. евро, предвидени в оперативните програми под формата на финансов инженеринг.

„Трябва да се научим да управляваме тези пари сами. Досега това е ставало с помощта на партньорите ни от Европейския инвестиционен фонд. Но всяка страна има специфики и имаме амбицията те да бъдат отразени във финансови инструменти“, коментира Томислав Дончев.

Решението за създаването на Фонда е национално и не подлежи на одобрение от Европейската комисия, каза вицепремиерът.

Той подчерта, че различните бенефициенти – малки и средни предприятия, общини и други държавни структури, трябва да се научат да работят с тези инструменти. Защото в Европа делът на финансовите инструменти ще става още по-висок и това се очертава да е бъдещето на еврофинансирането особено след 2020 г.

За Фонда мениджър той каза, че това ще бъде институцията – шапка, която ще отговаря за управлението на всички финансови инструменти в различни сфери: МСП, тежката инфраструктура, ВиК, отпадъци, интегрираното градско развитие, подкрепа на периферните райони, регионален туризъм, иновациите, и нещо ново – социалната сфера.

Трябва да гарантираме, че всички тези инструменти работят по едни и същи правила, каза Дончев.

„Това решение – България да опита да управлява инструментите за финансов инженеринг сама, е проява на самочувствие и не се прави от всички държави. Някои предпочитат да ползват услугите на Европейския инвестиционен фонд. Ние, като Финландия, Португалия, Полша, Германия, Великобритания и Унгария, решихме да тръгнем по този път“, допълни вицепремиерът по еврофондовете.

Финансовият министър Владислав Горанов представи концепцията на Фонда на фондовете. Той припомни, че досега сме ползвали финансови инструменти по инициативите JEREMIEи JESSIKA, които са подпомагали оперативните програми "Конкурентоспособност" и "Регионално развитие".

Горанов допълни, че програмите, чиито финансови инструменти ще управлява Фондът на фондовете, са „Региони в растеж“ с предвидени 253,8 млн. евро за финансов инженеринг, „Конкурентоспособност“ - 355 млн. Евро ,„Околна среда“ - 148,4 млн. евро и „Развитие на човешките ресурси“ - 20 млн. евро.

За сравнение, през стария програмен период, 380 млн. евро са били отделени за финансови инструменти.

Фондът на фондовете се очаква да администрира и финансовите инструменти по ПРСР 2014 - 2020, но това ще се изясни след анализ.

Най-големият ефект е постигането на икономия от мащаба и ще започне изграждането на експертиза на национално ниво, смята Горанов. По думите му дружеството ще управлява средства, които се полагат на България като част от европейското финансиране.

Горанов каза още, че сме ползвали техническа помощ при създаването на Фонда на фондовете от страна на МБВР, ЕИБ и ЕБВР. Експертизата на тези три финансови институции ще се ползва до края на 2015 г., а ако се наложи – и след това.

В началото на януари 2016 г. предстои сключване на споразумения с Управляващите органи на четирите оперативни програми. След това ще бъдат обявени първите схеми, по които ще може да се кандидатства.

Томислав Дончев допълни, че Фондът трябва да осигури лостов ефект – с 1 евро да бъдат задвижени повече пари и те да бъдат използвани неколкократно.

Национално представителните работодателски организации одобриха създаването на фонда.

Васил Велев от АИКБ препоръча средствата да достигнат до малките и средни предприятия и да подкрепят проекти, на които малко не им достига да се реализират чрез кредит или листване на борсата. Той поиска да има представители на социалните партньори в УС на дружеството.

Виолина Маринова, като представител на Асоциацията на банките, заяви, че трябва да се постигне на създаване на работни места и рентабилност. Горанов отговори, че ще бъде създаден съвет, чрез който социалните партньори да се срещат с ръководството на Фонда.

Томислав Дончев уточни, че дружеството е специфично, но подлежи на същите процедури за одит и контрол, както и останалото еврофинансиране.

Горанов заяви, че структурата на фонда изключва политическа намеса в работата му. Той уточни, че фондът не е финансова институция и няма да извършва финансови операции. Ресурсът ще бъде разпространен на база на договори с финансови институции и не е задължително те да са само банкови. 

Държавното дружество ще се управлява от Валери Белчев (председател на УС и изпълнителен директор), който има 15-годишен опит във финансовия сектор, Иван Даков и Мартин Дановски – членове на УС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още