IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общини с ВиК проекти скоро ще обявят търгове за строителство

Докато не приключи водната реформа, с евросредства ще се работи само по ранни и недовършени проекти

15:31 | 10.05.16 г.
<p>
	Пречиствателната станция в Созопол. <em>Снимка: МОСВ</em></p>

Пречиствателната станция в Созопол. Снимка: МОСВ

Общините с ранни проекти за ВиК по оперативна програма „Околна среда“ скоро ще могат да обявят процедурите за избор на изпълнители. Това каза пред журналисти министърът на околната среда Ивелина Василева, която участва в конференция за оползотворяването на утайките от пречиствателните станции.

Тя припомни, че от стария програмен период 2007 – 2014 г. останаха осем недовършени проекта. Те бяха фазирани и ще се довършват с финансиране от новата оперативна програма "Околна среда" 2007-2014 г.

Фазата на оценка е почти на финала – скоро ще бъдат подписани договорите за безвъзмездно финансиране. Общият бюджет на тези осем проекта е 234 млн. лв., каза министърът.

Тя припомни още, че е договорено ранното изпълнение на девет проекта. Четири от тях са големи и са на етап на оценка – това са проектите на общините Асеновград, Добрич, Пловдив и Плевен с обща стойност 402 млн. лв.

С ЕК е договорено да се пристъпи към ранното изпълнение на още пет проекта за 117 млн. лв. – за модернизиране на водната инфраструктура в Елхово, Тутракан, Приморско, Чирпан и Айтос. Скоро общините ще бъдат поканени да кандидатстват. Всички ранни проекти са във висока фаза на техническа готовност. Скоро общините могат да обявят процедурите за избор на изпълнители, заяви министърът. 

Докато не приключи водната реформа и работата по обявените 14 регионални прединвестиционни проучвания, няма да се работи с еврофинансиране по други водни проекти.

Василева коментира още, че регионалната система за управление на отпадъците в Бяла, Русенско, е останала недовършена и общината губи средствата за проекта, от който са изпълнени са само 10 на сто от строителните дейности със средства от „Околна среда“.

Приключва работата по депото в региона на Разлог. В Пазаржик работят по регионалната система със средства от предприятието ПУДООС.

МОСВ ще помага на общините Благоевград, Дупница и Провадия да изградят най-необходимите съоръжения в депата за отпадъци и това ще стане със средства на ПУДООС. След това общините ще кандидатстват за компостиращи инсталации по оперативната програма.

България няма да загуби еврофинансирането за водния сектор заради четирите области, в които някои общини отказват да се обединят в асоциации, коментира министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която също взе участие в конференцията.

Тя заяви, че реформата във водния сектор е факт, с изключение на областите Благоевград, Кюстендил, Ловеч и Пазарджик, където отделни общини искат да запазят местните ВиК дружества.

Процесът на окрупняване е завършил напълно в 14 области, които имат право да кандидатстват за ВиК инфраструктура по програма „Околна среда“. В десет области остават да се изпълнят единствено технически процедури.

Окрупняването е на доброволен принцип, независимата местна власт има право да взема решения „за“ или „против“. Ако кметовете и общинските съвети са против окрупняването обаче, до 2020 г. инвестиции за ВиК в техния район с евросредства няма да има, коментира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още