IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Фазирането на проекти не води до загуба на европейски средства

Списъците по оперативните програми са индикативни и към тях могат да се добавят или вадят дейности, посочи вицепремиерът

13:22 | 13.05.16 г.
<p>
	Томислав Дончев. Снимка: <em>БТА</em></p>

Томислав Дончев. Снимка: БТА

Фазирането на проекти, тоест разделянето на физическото им изпълнение в два програмни периода, не води до загуба на европейски средства, поясни вицепремиерът Томислав Дончев по време на парламентарния контрол в отговор на депутата от БСП Лява България Иван Иванов.

Той каза, че списъците на проектите по оперативните програми са индикативни и към тях могат да се прибавят или вадят дейности.

При прехвърлянето на проектите свободни ресурси от старата програма се усвояват, увери вицепремиерът. Пример за подобни фазирани проекти е Северната скоростна тангента на София и други инфраструктурни проекти, вписани в ОП „Транспорт“ и ОП „Околна среда“ за миналия програмен период (2007 – 2013 година). 

Дончев обаче не отговори дали финансирането на забавени проекти със средства от новия програмен период не води до намаляване на парите за нови проекти.

Според депутата Иван Иванов сред тези проекти има и такива, важни за националната сигурност.

Още в самото начало изпълнението на София Тех Парк е било заложено в две фази. Първата, финансирана по ОП „Конкурентоспособност“, е била насочена към институционализиране на парка, а втората – окончателното завършване и пълноценното му функциониране, поясни още Дончев в отговор на въпроса на Георги Божинов (БСП Лява България).

Левият депутат посочи, че изграждането на технологични паркове не е само български проблем – в Европа успешно функционират много малко такива паркове. 

Той обвини управляващите, че при проекта първо се е целяло усвояването на европейските средства, а едва след това се търсят ползите за обществото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още