IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скоро ще бъдат отворени първите процедури по европрограмата за наука

Публикуван е правилникът за работа на Фонда за научни изследвания, съобщи Меглена Кунева

12:28 | 20.05.16 г.
Скоро ще бъдат отворени първите процедури по европрограмата за наука

В най-скоро време първите две процедури по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (2014 - 2020 г.) ще бъдат отворени за кандидатстване. Това обяви в рамките на парламентарния контрол Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието и науката.

Тя отговори на въпрос на депутата Методи Андреев относно забавяне на стартиране на процедурите по програмата.

Кунева призна за известно закъснение по подготовката, но заяви, че очаква към края на тази и началото на следващата година да започне реалното изпълнение на първите процедури на европрограмата за наука.

По думите на образователния министър вече е започнал процесът по съгласуване и в най-скоро време първите две процедури ще бъдат отворени за кандидатстване. В момента се търсят оценители на идейните проекти за научните центрове. 

През юли е предвидена и информационна кампания за насоки за кандидатстване.

До края на годината ще бъдат отворени за кандидатстване и още пет операции по оперативната програма, каза вицепремиерът. Предстои съвсем скоро да бъде обявен и новият етап на стратегията за научни изследвания.

Вече е публикуван правилникът за работа на Фонд Научни изследвания на сайта на Министерството на образованието, информира Меглена Кунева.

Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" ще се финансира със средства от Европейския социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие до 2020 г. Програмата цели да се инвестират над 673 млн. евро, от които 596 млн. са от бюджета на ЕС, за насърчаване на научноизследователската дейност и подобряване на образованието и професионалното обучение в България.

Това е единствената оперативна програма в България до 2020 г., която ще бъде финансирана едновременно от два фонда на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още