IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отпуска 30 млн. евро за далекопровода Добруджа – Бургас

Проектът ще позволи преноса на чиста енергия от Югоизточна Европа, коментират от Брюксел

12:14 | 10.08.16 г.
ЕС отпуска 30 млн. евро за далекопровода Добруджа – Бургас

Европейската комисия одобри отпускането на 29,9 млн. евро за изграждането на далекопровода Добруджа – Бургас, съобщават от Брюксел. Той беше включен в списъка с проекти, които ще бъдат финансирани по „Свързана Европа“ в средата на юли.

Европейското финансиране ще покрие 50% от разходите за изграждането на 400-киловолтовия електропровод. Дължината му е 140 километра, а изпълнител е Електроенергийният системен оператор (ЕСО). 

Проектът е от общностен интерес, уточняват още от ЕК. "Новият български далекопровод ще увеличи възможностите за обмен на енергия и ще позволи преноса на нова вълна от чиста енергия от Югоизточна Европа. Това е напълно в съответствие със стратегията за Енергийния съюз“, коментира комисарят по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете.

По „Свързана Европа“ за приоритетни европейки проекти до 2020 година ще бъдат отпуснати 5,35 млрд. евро. За да получат финансиране, проектите трябва да допринасят значителни ползи за поне две държави от ЕС, да повишават сигурността на доставките на енергия, за интегриране на пазара и за повишаване на конкуренцията, гласят правилата.

Финансиране получават и проекти, които спомагат за намаляването на въглеродни емисии в атмосферата.

В списъка на проектите, които получават финансиране през тази година, попадат също и проучвателните работи по разширяването на газохранилището в Чирен. За него България ще получи 130 хил. евро.

В областта на енергийната и газовата инфраструктура през тази година финансирането по механизма „Свързана Европа“ е в размер на 263 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още