IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери подадоха над 3 хил. проекта за инвестиции в стопанствата

Заявената субсидия надхвърля 1,4 млрд. лeва

18:46 | 15.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фермери кандидатстват за евросубсидии с 2 926 нови проекта за инвестиции. Проектите са подадени в рамките на втория прием по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Заявената субсидия в новите проекти надхвърля 1,4 млрд. лв.

Заедно с прехвърлени от първия прием 240 заявления общият брой на проектите става 3 166, съобщи Държавен фонд „Земеделие“.

Във втория прием най-много проекти за модернизация на фермите са подадени в Пловдивски регион - 285.

Бюджетът по подмярка 4.1 е 463 млн. лева. Тъй като заявената финансова помощ е три пъти повече, предстои предварителна оценка по критериите за подбор и класиране по точки. 

От Фонд „Земеделие“ припомнят, че според променената наредба за подмярка 4.1 максималният размер на общите допустими разходи за един кандидат за целия период на прилагане на програмата е намален до 1 млн. евро. Целта е да има финансов ресурс за повече кандидати с акцент върху приоритетни сектори.

Инвестициите за закупуване на земеделска техника по подмярка 4.1 включват техника за обработка на почвата и прибиране на реколтата.

В този период на прием бяха допустими и проекти за напоителни системи, както и разходи по проекти за колективни инвестиции, на признати групи или организации на производители.

Междувременно ДФЗ съобщи, че ще има специален прием за подпомагане на община Хитрино по подмярка 7.2.

Инвестиции в малка по мащаби инфраструктура към програмата за селските райони. Проекти ще се приемат от 16 януари до 16 март 2017 г. Финансовата помощ е в размер до 10 млн. евро.

Общината ще може да кандидатства за строителство и ремонт на улици и тротоари, общински пътища и сгради, ремонт на училището и детската градина.

По подмярка подмярка 7.2 във Фонда общини са подали общо 13 проекта за 32 млн. лв. за социална инфраструктура. На последващо разглеждане подлежат 6 проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още