IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни фермерите ще получат 71 млн. лв. отстъпка от акциза за газьола

Следващата седмица ще бъдат изплатени до 600 млн. лв. директни субсидии, съобщи Румен Порожанов

15:26 | 13.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До края на седмицата фермерите ще получат от Държавен фонд „Земеделие“ 71 млн. лв. - отстъпката от акциза за газьола, която е в размер 40 ст. за литър гориво. Това каза директорът на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов на дискусията „Да на българската храна“, организирана от в. Стандарт.

Вече са обработени над 6 700 заявления от земеделските стопани за държавна помощ за използваното през 2015 г. гориво за селскостопански нужди. До края на седмицата се очаква ДФЗ да получи 71 млн. лв. от Агенция „Митници“, за да ги разплати. 

Помощта вече се изплаща на земеделските стопани под формата на парични средства, а не както досега като ваучери за гориво. 

Порожанов каза още, че следващата седмица на фермерите ще бъдат изплатени до 600 млн. лв. директни субсидии за обработваемите земи.

За Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 той отчете, че до момента са договорени проекти за около 500 млн. лв. и тя, по негова оценка, върви добре. „Имаме в оборот приеми за над 2 млрд. лв.“, каза директорът на Фонда.

При последния прием по мярка 4.1 за инвестиции в стопанствата са подадени 3166 проекта. От тях над 1900 са подадени в последните три дни от обявения срок.

По предходния прием по мярката вече е започнало сключването на договори с фермерите. По мярка 4.2 следващият прием според Порожанов трябва да е в средата на 2017 г. 

На дискусията председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева посочи, че след продължителна работа по Закона за храните проектът все пак не бе приет от парламента. Така не се е реализирала идеята на бранша да бъдат регистрирани превозните средства, с които се транспортира хляб, както и други мерки срещу сивия сектор.

Народният представител Светла Бъчварова (БСП Лява България) посочи, че Законът не е минал в парламента заради разногласие в управляващата коалиция. Тя коментира, че производството на животински продукти в България намалява и това е отразено в последния Аграрен доклад (на МЗХ).

Последното се дължи и на преминаване на фирмите в сивия сектор, заяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Той пък настоя българските продукти в търговските вериги да са поне 70%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Значи ще имат възможност да намалят цените на продукцията си и да вдигнат рентите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още